Kibbeh z dyni z nadzieniem z orzechów i fety
16.1.21
0
Czasochłonne (ponad godzina)
,
danie wegetariańskie
,
dynia
,
kuchnia turecka
,
skomplikowane
Kibbeh to niezwykle popularny rodzaj dania w krajach Lewantu, czyli na obszarze wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego. Kibbeh zazwyczaj przygotowywany jest z mięsa z dodatkiem bulguru. Dziś jednak przygotowałam wegetariańską wersję tej potrawy. Kibbeh z dyni z nadzieniem z orzechów i fety smakuje wyjątkowo. Jest niezwykle smaczny i sycący. Lekko słodki od dyni, kwaskowy od nadzienia z fety oraz nieco chrupiący dzięki orzechom - rewelacja! Kibbeh można podawać jako przystawkę, lub w nieco większej ilości jako danie główne. Świetnie sprawdzi się także jako przekąska do lunchboxu. Polecam!
Kibbeh z dyni z nadzieniem z orzechów i fety
Składniki:
- mała dynia (u mnie piżmowa)
- 1 cebula
- 1 łyżka pasty z czerwonej papryki (użyłam ajvaru)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- duża szczypta płatków chilli
- 250g bulguru
- 2 jajka
- sól
- olej do smażenia
Na nadzienie:
- 2 duże garście orzechów włoskich
- 150g fety
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Dynię obrać i oczyścić, pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą i piec przez około 40 minut lub do czasu aż będzie miękka.
W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, wraz z pastą paprykową (ajvarem), kminem rzymski, słodką papryką oraz płatkami chilli. Dusić na małym ogniu przez kilkanaście minut. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.
Gdy dynia będzie upieczona, należy ja nieco przestudzić, po czym zmiksować w blenderze na puree. Puree z dyni dodać do smażącej się cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć.
Bulgur dobrze opłukać pod bieżącą wodą po czym dodać do na patelnię do puree z dyni. Wszystko doprawić sporą ilością soli, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotować nadzienie z orzechów i fety.
Orzechy uprażyć na suchej patelni aż będą rumiane. Następnie przełożyć ja na ściereczkę i potrzeć je o siebie, aby pozbawić je skórki. Orzechy przebrać, albo przedmuchać, aby usunąć skórkę. Orzechy drobno posiekać i przełożyć do miski, dodać pokruszoną fetę i posiekaną natkę pietruszki, świeżo zmielony czarny pieprz oraz łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem, dodatkowo rozgniatając fetę.
Jak zrobić kibbeh?
Do przestudzonego puree z dyni wbić 2 jajka i dokładnie wymieszać.
Nabierać po niewielkiej ilości puree z dyni i w dłoniach formować kulkę, następnie kciukiem zrobić niewielką dziurkę i nakładać do niej łyżeczkę farszu z orzechów i fety, po czym zlepić brzegi kulki, aby zamknąć kibbeh. Formować kolejne kibbehy aż do wyczerpania składników. Kibbehy układać na desce. Można je przechowywać w lodówce do czasu aż będą gotowe do smażenia.
W rondlu lub frytkownicy rozgrzać olej do 200 stopni i smażyć na nim kibbehy przez koło 3 minuty, lub do czasu aż będą rumiane. Gdy kibbehy będą usmażone, delikatnie przełożyć ja na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby osączyć je z nadmiar tłuszczu.
Podawać natychmiast z dodatkiem świeżych warzyw i sosem czosnkowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.