Potrawka z soczewicy z marchewką i szałwią
14.1.21
0
danie wegetariańskie
,
kuchnia turecka
,
Łatwe
,
marchewka
,
soczewica
,
Szybkie (do pół godziny)
Potrawka z soczewicy z marchewką i szałwią
Składniki:
- 170g zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 1-2 łyżeczki cukru
- 4 marchewki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól pieprz
- oliwa do smażenia
- kilka listków świeżej szałwii lub natki pietruszki do przybrania (opcjonalnie)
Jak zrobić potrawkę z soczewicy z marchewką i szałwią?
W niedużym garnku zagotować wodę, wsypać soczewicę i gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 10 minut. Odcedzić i dobrze opłukać zimną wodą.
W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek wyciśnięty przez praskę ziarna kolendry, suszoną szałwię i cukier. Smażyć do czasu aż cebula się zeszkli i zacznie robić się brązowa.
W czasie gdy cebula się smaży brać marchewki i pokroić je w cienkie plasterki.
Marchewkę dodać do przesmażonej cebuli, wszystko wymieszać i smażyć przez kilka minut.
Dodać podgotowaną soczewicę i wlać 250ml wody, lub tyle aby wszystkie warzywa były zakryte. Dodać koncentrat pomidorowy, wszystko dokładnie wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, lub do czasu aż większość płynu zostanie wchłonięta. Warzywa powinny być jędrne. Pd koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przełożyć do miski, przybrać listkami szałwii lub natki pietruszki i podawać.
Potrawkę z soczewicy z marchewką można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.