Jabłka pieczone faszerowane ryżem
5.2.21
0
Czasochłonne (ponad godzina)
,
danie wegetariańskie
,
jabłko
,
kuchnia turecka
,
ryż
,
skomplikowane
Na zakończenie mojej podróży kulinarnej po Turcji przygotowałam pyszne jabłka pieczone faszerowane ryżem. Wszelkiego rodzaju faszerowane warzywa są w Turcji niezwykle popularne. Warzywa czy owoce faszerowane aromatycznym ryżem (pilawem) to świetny pomysł na danie obiadowe czy przekąskę. W tym przepisie nadziewałam jabłka, jednak tak przygotowanym ryżem możecie nafaszerować dynie, cukinie czy bakłażana. Gorąco polecam, bo tak podane pieczone jabłka są niezwykle smaczne. Pyszne aromatyczne danie, idealne na zimowe wieczory.
Jabłka pieczone faszerowane ryżem
Składniki:
- 4 jabłka do pieczenia (użyłam Bramley)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 łyżki suszonej żurawiny namoczonej w letniej wodzie przez około 10 minut
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 175g ryżu
- dwie garście natki pietruszki
- 1-2 łyżki koperku
- oliwa i masło do smażenia
Jak zrobić jabłka pieczone nadziewane ryżem?
W szerokim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodać orzeszki pinii i namoczoną żurawinę (bez wody). Wszystko wymieszać i chwilę smażyć, aż orzeszki się przyrumienią.
Dodać przyprawy - cynamon, ziele angielskie, cukier raz wsypać ryż. Wszystko dokładnie wymieszać, aby ryż pokrył się przyprawami. Następnie zalać wodą, tak aby wody było 1-2 cm powyżej ryżu. Zagotować. Doprawić do smaku, zmniejszyć ogień do minimum i gotować bez przykrycia przez 10-12 minut, lub do czasu aż pawie cała woda zostanie wchłonięta/odparuje. Dodać zioła - posiekaną natkę pietruszki i koperek, wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 5 minut, aby ryż zaparował.
W międzyczasie przygotować jabłka - delikatnie odkroić górną część jabłka i odłożyć, będzie służyła jako pokrywka. Jabłka ostrożnie wydrążyć. Gniazdo nasienne można wyciąć małym nożykiem, miąższ wydrążyć łyżeczką. Następnie do wydrążonych jabłek nakładać farsz z ryżu, lekko ugniatać. Jabłka przykryć odciętymi wierzchami i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
W dzbanku wymieszać 100ml wody z sokiem z połowy cytryny, 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżkami oliwy. Polać tą mieszanką jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut, lub do czasu aż jabłka będą upieczone.
Jabłka pieczone faszerowane ryżem podawać na ciepło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.