Wątróbka drobiowa z pomidorkami i granatem
Wątróbka, to jeden z tych kontrowersyjnych produktów, który albo się lubi albo nienawidzi. Ja ją lubię, choć przygotowuję stosunkowo rzadko. Dziś przygotowałam wątróbkę w sposób, który może wielu z Was zaskoczyć, ale zapewniam - tak zrobiona wątróbka jest wyśmienita, soczysta i aromatyczna.
Jestem przekonana, że tak przygotowanej wątróbki jeszcze nie jedliście! Wątróbka jest konfitowana w oleju, a następnie podana z pomidorkami i granatami. Do tego posypana chrupiącą cebulką i czosnkiem. Po prostu pychotka!
Wątróbka drobiowa z pomidorkami i granatem
Składniki:
- 300g wątróbki drobiowej
- 3 ząbki czosnku
- kawałek laski cynamonu
- 0,25 łyżeczki przyprawy libańskiej 7 smaków
- olej
- 100g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- 0,5 łyżeczki melasy z granatów (opcjonalnie)
- ziarenka z połowy granatu
- świeża kolendra
- sól, pieprz
- smażona cebula i czosnek (przepis poniżej)*
Jak zrobić wątróbkę drobiową?
Wątróbkę umyć i oczyścić z błon, osuszyć.
Wątróbkę przełożyć do głębszej ale niezbyt dużej patelni, dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku, kawałek laski cynamonu. Wątróbkę oprószyć solą i pieprzem oraz przyprawą libańską 7 smaków, a następnie zalać olejem, tak aby całkowicie zakryć wątróbkę.
Patelnię przykryć i podgrzać olej, aby zaczął się smażyć, po czym zmniejszyć ogień do minimum i dusić wątróbkę przez 20-25 minut.
W międzyczasie zrobić smażoną cebulkę i czosnek - pół cebuli cieniutko pokroić, 1-2 ząbki czosnku pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę i czosnek można usmażyć w frytkownicy (jeśli macie), lub na patelni wystarczy rozgrzać nieco oleju i smażyć na nim cebulę i czosnek aż się skarmelizuje, będzie ładnie rumiana i chrupiąca.
Konfitującą się wątróbkę odłowić łyżką cedzakową i przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu.
Na osobnej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej pomidorki koktajlowe, aby nieco się przyrumieniły i zmiękły. Pomidory odłowić z patelni i przełożyć na talerz.
Wątróbkę wrzucić na patelnię na której smażyły się pomidory i szybką ją przesmażyć, dodać sok z cytryny, melasę z granatów (jeśli używacie), wątróbkę ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wątróbkę przełożyć na półmisek, dodać pomidory, przybrać ziarenkami granatu i natką kolendry oraz smażoną cebulą i czosnkiem.
Wątróbkę drobiową z pomidorkami i granatem podawać natychmiast z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.