Kurczak tandoori
Kurczak tandoori to danie, które wywodzi się z rejonu Pundżab w północnych Indiach. Tradycyjnie kurczak tandoori pieczony jest w specjalnym, glinianym piecu zwanym tandoor, który ma swoje korzenie w Persji. W domowych warunkach takiego indyjskiego kurczaka można spokojnie przygotować na grillu, a nawet w piekarniku. 
Kurczak tandoori idealnie sprawdzi się podczas letnich spotkań przy grillu, z dodatkiem raity i sałatki z ogórka i pomidorów smakuje wybornie.
Kuchnia północnych Indii, w tym Pundżabu jest bardzo charakterystyczna. W tym rejonie uprawia się głównie pszenicę (60% krajowej produkcji) i ryż. Nic więc dziwnego, że w tym regionie dania serwuje się przeważnie z różnego rodzajami pieczywa. Są to zazwyczaj płaskie chlebki naan, ciapati, puri lub roti. Pundżab odznacza się także najwyższą produkcją mleka, a co za tym idzie spożyciem nabiału pod różnymi postaciami. Nabiał stanowi bardzo ważną część diety mieszkańców tego regionu. Z mleka wytwarza się jogurt, maślankę oraz chyba najbardziej kojarzone z Indiami masło klarowane - ghee. Z mleka wytwarza się również najbardziej popularny indyjski ser - paneer. 
W Indiach, a szczególnie na północy nie je się wołowiny, ponieważ krowy są dla Hindusów święte. nie jada się tu także wieprzowiny, która z kolei zakazana jest przez Islam. 65% ludności tego obszaru to wegetarianie, dlatego też niezwykle popularne są tutaj dania bazujące na wszelkiego rodzaju warzywach i strączkach. 
Dania z regionu Pundżabu są aromatyczne, tłuste, treściwe, wyraziste i intensywne w smaku głównie za sprawą masła klarowanego. Taki sposób przygotowywania dań wywodzi się z czasów, gdy mieszańcy tych terenów - wojownicy i rolnicy musieli spożywać wysokokaloryczne, treściwe i pożywne posiłki. Jedni, aby bronić tych żyznych terenów, a drudzy, aby mieć siłę do wykonywania ciężkiej pacę na roli. 
Co więcej, tłuszcze przenoszą smaki i aromaty dlatego też w wielu przepisach na dania z tego regionu możecie spotkać się z wykorzystaniem ghee na którym przesmaża się przyprawy, aby wydobyć z nich jak najwięcej aromatu. 
Kurczak tandoori
Składniki:
- 1kg pałek i/lub podudzi z kurczaka bez skóry
 
na marynatę:
- 10 nasion zielonego kardamonu
 - 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
 - 1 łyżeczki nasion kolendry
 - 1 łyżeczka kurkumy
 - 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
 - 0,25 łyżeczki mielonych goździków
 - duża szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
 - 1 łyżka papryki chilli z kaszmiru
 - 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
 - 1 łyżeczka soli
 - 25g imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
 - 5 ząbków czosnku wyciśniętego przez praskę
 - 150g jogurtu naturalnego
 - 2 łyżki soku z cytryny
 
Jak zrobić kurczaka tandoori?
Przygotowanie marynaty:
Strąki kardamonu rozgnieść i wyjąć z nich nasiona, przełożyć do moździerza, dodać nasiona kminu rzymskiego i kolendry i wszystko dokładnie utrzeć na proszek. 
Mieszankę przypraw przełożyć do większej miski, dodać kurkumę, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, chilli, pieprz kajeński oraz sól i dokładnie wymieszać. Dodać imbir i czosnek, jogurt i sok z cytryny, wszystko wymieszać, tak aby składniki połączyły się na gładką pastę. 
Przygotowanie kurczaka tandoori:
Mięso na pałkach i/lub podudziach z kurczaka lekko ponacinać po czym przełożyć do miski z marynatą. Dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się jogurtem z przyprawami. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. 
Grilla rozpalić do dosyć wysokiej temperatury.
Kurczaka otrząsnąć z nadmiaru marynaty, układać na grillu i grillować po 6-8 minut z każdej strony, lub do czasu aż mięso przy kości nie będzie surowe. Mięso można nakłuć w najgrubszym miejscu i jeżeli wypływający z niego sok jest klarowny (a nie zabarwiony na czerwono/różowo) to znaczy, że mięso jest upieczone. 
Kurczaka tandoori podawać z chlebkiem naan, sałatką z ogórka i pomidora, raitą oraz ćwiartkami cytryny do skropienia mięsa.
Smacznego!







Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń