Leczo
23.9.11
3
boczek
,
cebula
,
danie główne
,
kiełbasa
,
kuchnia węgierska
,
Kulinaria
,
leczo
,
papryka
,
pomidory
Jednym z dań, które nieodłącznie kojarzą mi się z latem i wczesną jesienią jest leczo. To oryginalnie węgierskie danie zadomowiło się u nas i często gości w polskich domach. Przez wiele osób zostało zmodyfikowane i dostosowane do własnych smaków. Dziś chciałabym podać Wam przepis na leczo, które gościło w moim domu rodzinnym. Jest to danie bardzo łatwe i stosunkowo szybkie do przygotowania - idealne na letnie wieczory do podania jako obiadokolacja. Polecam szczególnie ze świeżym pieczywem.
Składniki:
- 1kg papryki (różnokolorowa)
- 1kg cebuli
- 1kg pomidorów
- 2 papryczki chilli (opcjonalnie)
- 200 g wędzonego boczku
- 400 g kiełbasy
- słodka, ostra i wędzona papryka (do smaku)
- sól, pieprz
- bazylia, oregano (uzylam suszonych ziol)
Przygotowanie:
Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Pomidory umyć i pokroić w kostkę.
Boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni aż tłuszcz się wytopi a boczek przysmaży. Tłuszcz z boczku przelać do garnka, rozgrzać i przesmażyć na nim cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać paprykę i drobno posiekaną papryczkę chilli. Warzywa smażyć przez kilkanaście minut, a gdy papryka zacznie mięknąć dodać pomidory. Do warzyw dodać przyprawy (paprykę słodką ostra i wędzoną), zioła (bazylie i oregano) oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
W międzyczasie kiełbasę pokroić na plasterki i przesmażyć na patelni. Gdy się przyrumieni dodać ja do warzyw. Gotować na małym ogniu przez kolejne kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną a sos stanie się lekko gesty i aromatyczny. Natychmiast podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Leczo to bardzo fajne, uniwersalne danie. Pycha:)
OdpowiedzUsuńlubie takie jedzonko:)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię i muszę przyznać że wyszlo rewelacyjne;)
OdpowiedzUsuń