Ciecierzyca na ostro
Po licznych rozjazdach i wakacjach, w końcu wróciłam na dłużej i zabrałam się za gotowanie i mam nadzieję, że wpisy będą pojawiały się częściej i bardziej regularnie. Dzisiejsze danie przygotowałam do akcji wspólnego gotowania, którego tematem jest danie wegańskie. Jestem raczej stworzeniem mięsożernym, jednak zdarza mi się przygotowywać potrawy wegetariańskie, a od czasu gdy odkryłam kuchnię indyjską, doszłam do wniosku, że dania bezmięsne w niczym nie ustępują tym mięsnym. Kuchnia wegańska posuwa się jednak nieco dalej, jest jeszcze bardziej rygorystyczna, ponieważ nie wykorzystuje się w niej żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego np. jajek, mleka. Nie jestem weganką, ani specjalistką tej kuchni, jednak mam nadzieję, że curry z ciecierzycy na ostro które dziś przygotowałam spełnia warunki weganizmu. Sądzę także, że będzie smakowało wszystkim fanom kuchni indyjskiej, jak i tym którzy na co dzień jedzą mięso, lecz dla odmiany lubią zjeść coś innego, bezmięsnego, ale o ciekawym, intensywnym smaku.
Zapraszam na pyszne i aromatyczne danie kuchni indyjskiej (chana masala), które wyśmienicie może posłużyć za danie główne, ponieważ jest bardzo sycące, lub w mniejszej ilości, jako przystawka lub dodatek do dania głównego.
Razem ze mną dania wegańskie przygotowali dziś Panna Malwinna Maggie,Dobromiła, Siaśka, Bartoldzik, Mirabelka.
Skladniki:
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 cebula
- 2 łyżeczki świeżego startego imbiru
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 puszka pomidorów
- 2 puszki ciecierzycy (800g)
- 2 średnie ziemniaki
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam - masala
- sól
- oliwa
Przygotowanie:
W małej miseczce wymieszać kolendrę, kmin, pieprz kajeński i kurkumę, dodać 3 łyżki wody i dokładnie wymieszać.
W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej i przezmażyć drobno pokrojoną cabulę aż lekko zbrązowieje. Dodać czosnek i imbir, mieszać i smażyć przez około 1 minutę. Dodać mieszankę przypraw, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory, następnie ciecierzycę i ziemniaki. Zagotować i dusić pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną (około 15-20 minut). Pod sam koniec gotowania dodać przyprawę garam - masala. Jeżeli danie nie jest wystarczająco kwaskowe można dodać nieco soku z cytryny.
Smacznego!
Witaj w mojej ciecierzycowej akcji
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Laura
Dziekuje, fajna akcja i ciekawe przepisy.
Usuńbardzo smacznie to wygląda, widzę, że ciecierzyca rządzi we wspólnym dziś :)
OdpowiedzUsuńDzięki;) Tak ciecierzyca jest bardzo popularna! :)
Usuńwitam, brakuje przy wpisie banerka akcji "pikantnie, czyli chili", proszę o jego wklejenie aby przepis został zaakceptowany, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAaa, przepraszam, zapomniałam, ale juz to naprawilam;) Pozdrawiam ;)
UsuńByła boska! Dziękuję za przepis! Podałam z plackami tandoori roti.
OdpowiedzUsuńProsze bardzo :) Ciesze sie ze smakowala :)
Usuń