poniedziałek, 8 lipca 2013

Tarta ze szparagami

Od kilku dni czekały na mnie w lodówce szparagi i zastanawiałam się co z nich przygotować. Wybór padł na tartę ze szparagami, ponieważ takiej jeszcze nie przygotowywałam. Postanowiłam więc spróbować. Tarta wyszła pyszna, delikatna, łagodna i puszysta. Zagłębiając się w lekturze starej książki kucharskiej przeczytałam jak przygotowywać kruche ciasto i w niej polecano przygotowywać je z mąki krupczatki, akurat byłam w polskim sklepie i taka mąka wpadła mi w oko, postanowiłam ją kupić i przygotować ciasto opartej na niej. Mąka ta idealnie nadaje się do tego typu wypieków, a pewnie jeszcze lepiej do kruchych i delikatnych ciasteczek (muszę to koniecznie wypróbować!) - ciasto jest bardzo lekkie, delikatne i kruchutkie. W połączeniu ze szparagami, które są bardzo subtelnym warzywem, dają wspaniały efekt. Polecam! 


szparagi, tarta ze szparagami, co przygotować ze szparagów, jak przygotować szparagi,

Ciasto:
  • 180g mąki krupczatki
  • 120g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Farsz:
  • duży pęczek zielonych szparagów
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 120ml śmietany
  • 1 duże jajko lub dwa mniejsze
  • 2 garście startej mozzarelli
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta ostrej papryki w proszku 

szparagi, tarta ze szparagami, co przygotować ze szparagów, jak przygotować szparagi,

szparagi, tarta ze szparagami, co przygotować ze szparagów, jak przygotować szparagi,

Przygotować ciasto - na stolnicy wymieszać mąkę z solą, rozgnieść z masłem, dodać jajko, ugnieść na jednolitą masę, jeżeli ciasto będzie zbyt luźne, dosypać nieco mąki. Uformować kulę i włożyć do lodówki na kilkanaście minut do pół godziny.

Przygotować farsz - w misce wymieszać śmietanę z jajkiem, dodać startą mozzarellę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, papryką oraz ziołami. Szparagi oczyścić - odłamać stwardniałą część łodygi, następnie około połowy długości łodygi pokroić w plasterki, górną część pozostawić. Plasterki szparagów dodać do mieszaniny śmietany i jajka. 
Ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra, wyłożyć nim naczynie do pieczenia tarty, zalać sosem śmietanowym, na wierzchu ułożyć szparagi i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. 
Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, lub aż masa się zetnie, a wierzch zarumieni.
Podawać na ciepło lub na zimno.


szparagi, tarta ze szparagami, co przygotować ze szparagów, jak przygotować szparagi,


szparagi, tarta ze szparagami, co przygotować ze szparagów, jak przygotować szparagi,

Smacznego

12 komentarzy:

  1. Aż się człowiek głodny robi... Będę musiała wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda! Z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, ta tarta jest bardzo efektowna;) Polecam!

      Usuń
  3. Wyglada rewelacyjnie! Jak juz pisalam nie jestem fanka wytrawnych tart, ale musze kiedys do Ciebie na jakas wpasc. Moze po prostu nie mialam okazji jesc dobrej wytrawnej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki! Koniecznie wpadaj, tylko uprzedz chwile wczesniej, abym zdazyla cos przygotowac :)

      Usuń
    2. Hehe, nie omieszkam :)

      Usuń
    3. OK, w takim razie czekam:)

      Usuń
  4. Ja juz tesknie za szparagami... Nie widze ich ostatnio na straganach. Ale kto wie, moze jeszcze znajde. A jak znajde, to zrobie taka tarte :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziwne, mam wrazenie ze na Wyspach w sklepach sa przez caly rok;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...