Printfriendly

Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem

zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Dziś przedstawiam danie, które jest bardzo smaczne, a jednocześnie nie trzeba się przy nim napracować - można powiedzieć, że robi się samo. Takim daniem jest makaronowa zapiekanka z tuńczykiem. Zapiekanka z tuńczykiem to ulepszona wersja bardzo popularnej na Wyspach Brytyjskich zapiekanki makaronowej z serem (macaroni cheese). Zapiekanki makaronowe są niezwykle proste w przygotowaniu, wystarczy ugotować makaron, wymieszać go z ulubionymi dodatkami i zapiec pod serem, często z dodatkiem sosu, aby masa nie była sucha. Jedyną wadą takich zapiekanek jest ich wysoka kaloryczność, ze względu na zawartość żółtego sera i śmietany. Zapiekanka makaronowa jest jednak bardzo dobrym rozwiązaniem gdy szybko chcemy nakarmić większą ilość głodomorów. Jeżeli lubicie tego typu potrawy, to polecam również zapiekankę makaronową z kiełbasą i pieczarkami!


makaron z tunczykiem i serem


Jak zrobić zapiekankę makaronową z tuńczykiem



Składniki:


  • 250g ulubionego makaronu, najlepiej cienkie rurki (kolanka), ale mogą też być świderki
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 2 mniejsze czerwone cebule 
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 200g żółtego sera
  • 200ml śmietany
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • papryka ostra lub pieprz kajeński
  • sól, pieprz

jak zrobić makaronowa zapiekankę z tunczykiem


Jak zrobić zapiekankę makaronową z tuńczykiem?


Makaron ugotować al dente. Odcedzić.

Makaron dokładnie wymieszać z tuńczykiem, drobniutko posiekaną cebulą, posiekaną natką pietruszki i połową sera. 

Jajko rozkłócić ze śmietaną, dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. 

Makaron zalać śmietaną z jajkiem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym serem, oprószyć papryką lub pieprzem kajeńskim.

Zapiekankę makaronową z tuńczykiem piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać gorącą. 

zapiekanka makaronowa z tunczykiem przepis

Smacznego!

23 komentarze:

  1. makaron można zastapic tym pełnoziarnistym, smietane jogurtem i już odchudzone danie a tuńczyk jest bardzo zdrowy ;))) swietna propozycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie masz racje :) nastepnym razem musze wyprobowac taka wersje "light" :)

      Usuń
  2. Jak ja uwielbiam takie kaloryczne zapiekanki... Boskie! Liczy się przecież SMAK ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie racja;) najwazniejsze ze bardzo smaczne ;) Polecam!

      Usuń
  3. Moze i kaloryczne, ale za to jakie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście świetna odpowiedź na macaroni cheese, który dla mnie wygląda tak nudno i mdło, że nigdy nie odważyłam się go tknąć :) Twój nabrał charakteru. Gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mozna dodac pokrojone pomidory z bazylia i czosnek:) super danie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie! Mozna dodac dowolne, ulubione dodatki, aby danie nabralo indywidualnego charakteru ;)

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja byl tylko zamieniła tuńczyka na tego łososia https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-pure-losos-wedzony-na-zimno-4-plastry/ Uwielbiam go w sałatkach.

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki makaron to świetne danie przy diecie redukcyjnej. Czytałam na ten temat ciekawy artykuł na stronie https://dawidwozniakowski.pl/dieta/dieta-na-redukcje/ Jeśli macie w planach zrzucić zbędne kilogramy, to warto tutaj zajrzec.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam u siebie i naprawdę jestem zachwycona. Dzięki za inspirację ! https://www.mopswkuchni.net/2020/04/01/zapiekanka-makaronowa-z-tunczykiem/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę, że zapiekanka smakowała :)

      Usuń
  10. Śmietana kwaśna czy słodka?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ile można przechowywać taką gotową zapiekankę w lodówce ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że może postać dwa dni ;) U mnie nie ma tego problemu, bo znika błyskawicznie ;)

      Usuń
  12. Piec z przykryciem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez przykrycia, chodzi o to, aby składniki się podgrzały, a ser roztopił :) Smacznego!

      Usuń
  13. A jaką śmietankę Pani daje?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger