niedziela, 9 marca 2014

Flapjack

Flapjack to bardzo proste ciasto na bazie płatków owsianych. Jest to typowy dla kuchni brytyjskiej, dość słodki, owsiany batonik banalny w przygotowaniu. Moje blogowe koleżanki przygotowały go w ciągu tygodnia do wspólnego gotowania, ja niestety nie zdążyłam (tak to jest jak wraca się do domu po 18), ale postanowiłam go zrobić w weekend, ponieważ flapjack jest smaczny, a prostota jego przygotowania to coś w sam raz dla mnie - cukierniczego laika ;) Ciasteczko polecam jednak wszystkim, nawet tym, którzy nie przepadają za płatkami ;) 

Flapjack


Składniki:
  • 250g płatków owsianych
  • 125g masła
  • 125g brązowego cukru
  • 2 łyżki "Golden Syrup" lub płynnego miodu

Flapjack

Przygotowanie:


Wszystkie składniki umieścić w mikserze i lekko zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą, ale niezbyt dlugo, aby płatki zachowały swoją strukturę. 
Niedużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć na nią masę płatkową i dokładnie ugnięść ją tylną częścią łyżki.
Piec w 180 stopniach przez 20 minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. 


Flapjack

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. zapisuję do zrobienia na dniach :) i zaczynam rozglądać się tutaj, skoro taki mnie miły start spotkał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis cię zainteresował ;) i zapraszam częściej ;)

      Usuń
  2. Jestem za jeśli chodzi o jakiekolwiek batoniki owsiane. Uwielbiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też bardzo zasmakował, co prawda był dość słodki, ale za to pyszny ;)

      Usuń
  3. Jakiej grubości ma być masa po włożeniu do blaszki?, ewentualnie jakie wymiary ma Twoja „nieduża blacha”?
    Z góry dziekuję z inforamcje i pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...