wtorek, 11 marca 2014

Kurczak vindaloo

Miesny wtorek


Kurczak vindaloo pochodzi z indyjskiego regionu Goa, jednak swoje korzenie ma w kuchni portugalskiej. Jak wszystkie dania kuchni indyjskiej w skład tego dania wchodzi wiele przypraw, dzięki czemu mięso jest miękkie, soczyste i aromatyczne.
Wraz ze mną danie to przygotowały Mirabelka i Siaska.

Kurczak vindaloo


Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 2 centymetry świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka nasion kminu
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2cm laski cynamonu
  • oliwa do smażenia


Kurczak vindaloo

Przygotowanie:


W misce przygotować marynatę - wymieszać czosnek i imbir, sok z cytryny i ocet winny z przyprawami (garam masalą, kolendrą, kminem, pieprzem kajeńskim i gorczycą) i oliwą. Do marynaty dodać pierś z kurczaka pokrojoną w dość dużą kostkę. Dokładnie wymieszać, aż przyprawy pokryją mięso, przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin. 
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cynamon, nasiona kminu i płatki chili, po chwili dodać drobniutko posiekaną cebulę. Wszystko smażyć na niedużym ogniu aż cebula zmięknie i lekko zbrązowieje. Dodać zamarynowanego kurczaka, wymieszać i dusić przez kilkanaście minut lub do czasu aż kurczak będzie usmażony.
Podawać z chlebkiem nan.

Kurczak vindaloo

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Mniam - wygląda przepysznie, uwielbiam kuchnię indyjską. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bylo pyszne:) polecam to i inne dania kuchni indyjskiej, tez ja uwielbiam ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...