poniedziałek, 23 czerwca 2014

Sernik na zimno z serka Philadelphia

Tak jak pisałam w poprzednim poście po dłuższej przerwie, wyjazdach i wakacjach wracam do gotowania i publikowania. Nastała najwspanialsza pora roku i choć tu, na Wyspach sezonowość warzyw i owoców nie zaznacza się tak bardzo jak w Polsce, to warto przygotować trochę letnich potraw. Na początek coś z dodatkiem moich ulubionych truskawek. Dziś wraz z kilkoma dziewczynami - Justinka, Gin i Siankoo postanowiłyśmy przygotować sernik na zimno, ja zrobiłam go właśnie z dodatkiem truskawek. 

Sernik na zimno z serka Philadelphia


Składniki:
  • 100g herbatników
  • 25g masła
  • 300g truskawek
  • 200g serka Philadelphia
  • 125g jogurtu naturalnego
  • 50g cukru
  • 10g żelatyny
  • opakowanie galaretki truskawkowej

Przygotowanie ciasta:

Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu (można dodać nieco mniej wody) i pozostawić do wystygnięcia.

Przygotowanie bazy (spodu):

Ciastka pokruszyć i zmiksować w blenderze.
Masło roztopić (ja robię to w mikrofalówce) i dadać do ciastek, masę ponownie zmiksować, aby ciastka dokładnie wymieszały się z tłuszczem.
Przełożyć do niewielkiej tortownicy (17cm) i dokładnie i równo wyłożyć dno i dokładnie je ugnieść, wstawić do lodówki, aby się schłodziło. 

Sernik na zimno z serka Philadelphia

Przygotowanie masy:

Truskawki (200g) wyszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do rondelka i gotować przez kilka minut aż zmiękną, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Następnie odstawić truskawki do wystygnięcia. W międzyczasie przygotować masę serową - serek Philadelphia, jogurt grecki zmiksować z cukrem. Gdy masa truskawkowa całkiem ostygnie dodać ją do masy serowej i dokładnie wymieszać, a następnie przelać do tortownicy na spód z ciastek. Odstawić do lodówki, aby się ścięła. 

Pozostałą część truskawek wyszypułkować i przekroić na wzdłuż na pół. Gdy masa serowa się zetnie,  a galaretka będzie bardzo gęsta, na masie serowej ułożyć truskawki i zalać je galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin, lub do czasu aż galaretka się zetnie. 
Sernik na zimno z serka Philadelphia

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. UWIELBIAM;) ZAPRASZAM NA SERNICZEK NA ZIMNO Z NUTA WANILII I GALARETKĄ Z TRUSKAWKAMI.POZDRAWIAM:
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/06/sernik-na-zimno-z-nuta-wanilii.html

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności nie ma nic lepszego do kawy o tej porze roku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że u ciebie też truskawki w serniku :) Uwielbiam takie pyszne i lekkie desery. Mam tylko pytanko ile żelatyny dodajesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie - truskawki sa the best! :) Wlasnie to poprawilam - mialam zelatyne w proszku w saszetkach i uzylam jakies 10g. Ale mialam problem, aby ta masa serowa mi sie sciela. W sumie przygotowanie tego sernika zajelo mi caly dzien ;/

      Usuń
  4. Mmm, wygląda prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...