poniedziałek, 13 października 2014

Krem z selera z kokosem i chili

Nadeszła jesień, a wraz z chłodniejszymi dniami, również pora na pyszne, gęste, rozgrzewające zupy. Dlatego też dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować taką właśnie potrawę. Wraz ze mną gotowali ją: Gin, Mirabelka, Zuzia, Mops, inna Zuzia oraz Bartoldzik
Początkowo planowałam rozgrzewającą zupę a la gulaszową, ale niestety nie mogłam kupić niezbędnych do jej przygotowania składników. Dlatego też, gdy przechadzając się po sklepie i zastanawiając się, co przygotować w zamian, wpadł mi w oko ogromny seler, niezwłocznie zdecydowałam, że przygotuję krem z selera z kokosem i chilli. Aby zupa była aromatyczna dodałam do niej limonkę, natomiast czynnikiem rozgrzewającym jest papryczka chili i imbir. Zupa jest przepyszna, pięknie pachnie i oczywiście mocno "grzeje". Polecam!

Krem z selera z kokosem i chili


Składniki:
  • 1kg korzenia selera
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • sok z połowy limonki
  • 2,5cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 1 zielone chili
  • świeża kolendra
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Krem z selera z kokosem i chili

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i dodaj selera pokrojonego w kostkę i smaż go przez około 10 minut, następnie dodaj imbir starty na tarce o małych oczkach, tymianek, chili, posiekane łodyżki kolendry, sok z limonki, całość zalej bulionem. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na niewielkim ogniu przez około 30 minut lub do czasu aż seler będzie miękki. Wlej mleko kokosowe i wszystko dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem dodaj posiekaną świeżą kolendrę. Podawaj od razu, goracą, przyozdobioną świeżą kolendrą.

Krem z selera z kokosem i chili

Smacznego!

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II 

12 komentarzy:

  1. Genialna! Mam w domu wszystko oprócz selera - dokonam zakupu i będę taką gotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiała być bardzo wyrazista w smaku, podobają mi się takie dodatki do selera :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa była pyszna i bardzo ciekawa w smaku, a te dodatki idealnie komponują się z selerem ;)

      Usuń
  3. Martynosiu, widzę, że Twój blog przeszedł metamofozę! Bardzo mi się podoba :)
    Przepis bardzo oryginalny i egzotyczny, selera uwielbiam, więc chętnie bym spróbowała:) Dziękuję za wspólne gotowanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, w zeszłym tygodniu zrobiłam tu małą rewolucje, do której początkowo nie byłam przekonana, ale powoli się przyzwyczajam do tego wyglądu;) Cieszę się, że zmiana podoba się również czytelnikom;)
      Jeżeli lubisz selera, to tę zupę musisz koniecznie wypróbować, jest po prostu pyszna! :)

      Usuń
  4. Uła! Nigdy nie słyszałam o takim połączeniu! Wygląda bardzo interesująco! Na pewno spróbuję tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie jest fantastyczne! Gorąco polecam wypróbować ;) Jeżeli zrobisz to koniecznie daj znać czy ci smakowało ;)

      Usuń
  5. Ale pysznie podane masz te kremiki)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...