Zupa z pieczonego kalafiora
16.10.14
5
bez glutenu
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
danie wegetariańskie
,
kalafior
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
zupa
Płynne czwartki
Dziś czwartek, a więc pora na kolejną pyszną zupę. Ponieważ mamy jesień w pełni postanowiłam przygotować krem z pieczonego kalafiora. Zupa ma bardzo ciekawy, lekko słodkawy smak i jest mocno kalafiorowa. Choć jej kolor nie jest może zbyt apetyczny i zachęcający, to muszę przyznać, że ten krem jest bardzo smaczny.
Składniki:
- duży kalafior (około 1kg)
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- litr bulionu warzywnego
- sol, pieprz
- słodka i ostra papryka
- kurkuma
- oliwa do smażenia i/lub masło
- parmezan (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kalafiora obrać, podzielić na różyczki, umyć, odsączyć. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, kalafiora ułożyć na papierze do pieczenia, skropić oliwą, posolić i popieprzyć i piec około 30 minut, lub do czasu aż kalafior zmięknie. W garnku rozgrzać oliwę i/lub masło i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać upieczonego kalafiora, chwilę smażyć aż smaki się połącza. Zalać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut. Zupę zmiksować, mocno doprawić do smaku solą i pieprzem oraz przyprawami i szczyptą kurkumy. Opcjonalnie dodać parmezan, krem podgrzać i natychmiast podawać przybraną plastrem pieczonego kalafiora.
Smacznego!
przepadam za wszelkiego rodzaju zupami, a ta prezentuje się wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńDziekuje i polecam sprawdzic inne przepisy na zupy, skoro je tak lubisz;) mam nadzieje, ze znajdziesz cos dla siebie :)
UsuńOj ta zupa musiała być pyszna! W taką pogodę (w Polsce jest teraz ciemno i chłodno), taka zupa to najlepszy możliwy posiłek. Pozdrawia :)
OdpowiedzUsuńO tak, byla bardzo smaczna;) Faktycznie idealna na jesien ;)
UsuńBardzo smaczny pomysł;) Na pewno wykorzystam przy okazji:)
OdpowiedzUsuń