Printfriendly

Noodle z warzywami w 5-ciu smakach

Dziś polecam pyszne, warzywne danie kuchni tajskiej, które zadowoli zarówno mięsożerców, jak wegetarian. Smaczne, aromatyczne i lekkie danie, z mnóstwem wspaniałych, sezonowych warzyw i cudownych przypraw, jednym słowem - noodle z warzywami w 5 smakach

Noodle z warzywami w 5-ciu smakach

Składniki:
  • 250g noodli jajecznych
  • 2 marchewki
  • 1 łodyżka selera naciowego
  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwone chili
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 4 łodygi dymki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody 
  • olej do smażenia
  • ewentualnie inne dowolne warzywa np. pieczarki, kiełki fasoli, pędy bambusa, groszek cukrowy, itp.
Noodle z warzywami w 5-ciu smakach

Przygotowanie:


Noodle przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Marchewkę i selera pokrój w zapałki, cukinie w cienkie półkrążki, paprykę w paski. 
W woku rozgrzej olej, przesmaż na nim imbir starty na tarce, czosnek pokrojony w plasterki oraz drobno pokrojone chili. Dodaj pokrojone warzywa oraz przyprawę 5 smaków i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż przez chwilę. Dodaj dymkę pokrojoną w plasterki, noodle i wymieszaj, aby dobrze połączyły się z warzywami. Dolej wodę i sos sojowy, ponownie zamieszaj, smaż jeszcze przez chwilę i natychmiast podawaj. W razie potrzeby można indywidualnie doprawić chili i/lub sosem sojowym.


Noodle z warzywami w 5-ciu smakach

Noodle z warzywami w 5-ciu smakach

Smacznego!

Kuchnia tajska  Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger