Noodle z warzywami w 5-ciu smakach
17.10.14
1
cukinia
,
danie wegetariańskie
,
kuchnia tajska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
marchewka
,
noodle
,
Szybkie (do pół godziny)
Dziś polecam pyszne, warzywne danie kuchni tajskiej, które zadowoli zarówno mięsożerców, jak wegetarian. Smaczne, aromatyczne i lekkie danie, z mnóstwem wspaniałych, sezonowych warzyw i cudownych przypraw, jednym słowem - noodle z warzywami w 5 smakach.
Składniki:
- 250g noodli jajecznych
- 2 marchewki
- 1 łodyżka selera naciowego
- 1 średnia cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwone chili
- kawałek świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 4 łodygi dymki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- olej do smażenia
- ewentualnie inne dowolne warzywa np. pieczarki, kiełki fasoli, pędy bambusa, groszek cukrowy, itp.
Przygotowanie:
Noodle przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Marchewkę i selera pokrój w zapałki, cukinie w cienkie półkrążki, paprykę w paski.
W woku rozgrzej olej, przesmaż na nim imbir starty na tarce, czosnek pokrojony w plasterki oraz drobno pokrojone chili. Dodaj pokrojone warzywa oraz przyprawę 5 smaków i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż przez chwilę. Dodaj dymkę pokrojoną w plasterki, noodle i wymieszaj, aby dobrze połączyły się z warzywami. Dolej wodę i sos sojowy, ponownie zamieszaj, smaż jeszcze przez chwilę i natychmiast podawaj. W razie potrzeby można indywidualnie doprawić chili i/lub sosem sojowym.
Smacznego!
Uwielbiam takie dania, wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuń