Sałatka makaronowa z buraczkami, bekonem i fetą
25.2.15
4
bekon
,
bez glutenu
,
buraczki
,
danie wegetariańskie
,
feta
,
Kulinaria
,
makaron
,
sałata
Dziś w ramach wspólnego gotowania przypada wyzwanie 3 po 3, czyli danie opierające się na 3 głównych składnikach. Jak już kiedyś pisałam bardzo staram się, aby tych składników było jak najmniej. Do dzisiejszego gotowania mieliśmy wykorzystać buraki, mięso i ser. Postanowiłam przygotować pyszna sałatkę makaronowa z buraczkiem, grillowanym bekonem i serem feta. Dla "odchudzenia" tej sałatki bekon można zastąpić grillowana piersią z kurczaka. Salaka jest bardzo smaczna - polecam!
Wraz ze mną danie z 3 składników przygotowały: Panna Malwinna i Mops.
Wraz ze mną danie z 3 składników przygotowały: Panna Malwinna i Mops.
Składniki:
- 150-200g drobnego makaronu (u mnie literki)
- 3 ugotowane buraki
- pół opakowania sera feta (może być nieco więcej)
- kilka plastrów chudego bekonu
- 2 łyżki koperku (u mnie suszony)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki syropu klonowego
- sok z połowy cytryny (malej)
- szczypta tymianku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Odcedzić i odstawić do wystygnięcia.
Bekon zgrillować, aby był chrupiący, gdy przestygnie pokroić na mniejsze kawałki. Buraczki pokroić w drobna kosteczkę.
Makaron, bekon i buraczki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać, wykruszy fetę. W malej miseczce wyrobić oliwę z syropem klonowym, sokiem z cytryny, koperkiem, tymiankiem, sola i pieprzem - zalać nią makaron i dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Ciekawa sałatka. Muszę kiedyś wypróbować takie połączenie. Dziękuję za kolejne wspólne gotowanie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje:) I polecam jest smaczna i delikatna :)
UsuńŚwietna sałatka. W sam raz do pracy :)
OdpowiedzUsuńO tak! wlasnie ja konsumuje ;)
Usuń