piątek, 17 kwietnia 2015

Pieczone warzywa

Piątek kojarzy mi się z dniem bez mięsa, dlatego też dziś postanowiłam przedstawić Wam przepis na pyszne pieczone warzywa. Mam nadzieje, że co piątek uda mi się publikować jakiś wegetariański przepis;) Do pieczenia idealnie nadają się "stare" warzywa, zanim na dobre pojawią się smaczne, młode, tegoroczne, które będzie można chrupać na surowo ;) Pieczone warzywa to idealny dodatek do mięs, ale równie dobrze mogą robić za danie główne.

Pieczone warzywa

Składniki:
  • 1kg marchewki
  • 0,5kg pietruszki
  • 2-3 czerwone cebule
  • główka czosnku
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól, pieprz
  • oliwa

Pieczone warzywa

Przygotowanie:

Warzywa pokroić w grube słupki (tak jak widać na zdjęciach, marchewkę przekrawałam na pół w poprzek, a następnie wzdłuż na cztery), cebule w ósemki, ząbki czosnku w skórce. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać sola i pieprzem, oprószyć ziołami - tymiankiem i rozmarynem, a następnie skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy warzywa są miękkie, jeśli nie zostawić na kolejne 10-15 minut. Jeżeli macie piekarnik z termoobiegiem, warto go włączyć na ostatnie 10 minut obniżając nieco temperaturę, dzięki temu warzywa troszkę się wysuszą i będą bardziej chrupiące. Ja niestety nie mam tej opcji, dlatego moje są bardziej uparowane, ale i tak bardzo smaczne. Polecam!

Pieczone warzywa

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam pieczone warzywa- ostatnio najbardziej smakują mi bataty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bataty też bardzo lubię, dziś miałam pure ;)

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie pieczone warzywa, szczególnie przepadam za cebulą, która robi się przyjemnie słodka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...