czwartek, 16 lipca 2015

Zupa ziemniaczano-porowa z koperkiem

Płynne czwartki

Ostatnio miałam w domu trochę zalegających warzyw i chciałam je jak najlepiej wykorzystać, aby się nie zmarnowały. Pomyślałam, że najłatwiej, najszybciej i najprościej będzie przyrządzić z nich zupę. W związku z tym, że na półce leżały ziemniaki i por, wybór był prosty - zupa porowo-ziemniaczana, a że miałam akurat koperek, postanowiłam go również dodać, aby wzbogacić smak zupy. Mówiąc szczerze o takim połączeniu i o zupie ziemniaczano-porowej słyszałam już wielokrotnie, ale jakoś nie byłam do niej przekonana, ponieważ nie przepadam za gotowanymi ziemniakami w zupie. Tu jednak miał być krem, pory natomiast bardzo lubię, wiec postanowiłam zaryzykować, dodatkowo smak miał również zmienić koperek. Smak tej zupy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania - była po prostu rewelacyjna! Pyszna, delikatna, kremowa, bardzo sycąca. Gorąco polecam! 


Zupa ziemniaczano-porowa z koperkiem


Składniki:
  • 2 duże grube pory
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2-3 czubate łyżki koperku
  • 20ml śmietany
  • sol, pieprz
  • kilka plasterków wędzonego łososia
  • łyżka masła


Zupa ziemniaczano-porowa z koperkiem

Przygotowanie:

Pora pokroić (tylko białą i jasnozieloną cześć) w cienkie plasterki i przesmażyć na maśle, gdy zmięknie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać wodą i gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Wszystko dokładnie zmiksować, dodać śmietanę, koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać przybrane plasterkami wędzonego łososia.

Zupa ziemniaczano-porowa z koperkiem

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Wspaniale wygląda, smakuje pewnie jeszcze lepiej i zaczynam żałować, że ja jeszcze takiej zupy nie gotowałem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz to koniecznie nadrobić! Jest pyszna! :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...