wtorek, 12 stycznia 2016

Kurczak Jalfrezi

Mięsny wtorek

Od dość dawna nie przygotowywałam żadnego dania kuchni indyjskiej i muszę przyznać, że bardzo się za tymi smakami stęskniłam. Dlatego też ostatnio postanowiłam przygotować taki aromatyczny obiad. Zdecydowałam się na kurczaka jalfrezi, ponieważ w domu miałam spory zapas papryki, a to własnie papryka jest, poza mięsem, głównym składnikiem tego dania. Potrawa jest bardzo smaczna i aromatyczna, choć dość ostra, lecz jej ostrość można regulować poprzez ilość dodanej pasty curry. Polecam! 

kurczak jalfrezi, kuchnia indyjska, danie kuchni indyjskiej, kurczak po indyjsku



Składniki:
  • 500g piersi z kurczaka lub wyfiletowanych udek
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • 2 - 3 kolorowe papryki (użyłam czerwonych) pokrojone w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • kawałek świeżego imbiru startego na tarce (około 2cm)
  • 1 łyżka pikantnej pasty curry (np. Pattaks)
  • szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka soli
  • puszka krojonych pomidorów (400g) 
  • świeża kolendra (użyłam suszonej)
  • oliwa do smażenia

kurczak jalfrezi, kuchnia indyjska, danie kuchni indyjskiej, kurczak po indyjsku

Przygotowanie:

Kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa.
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim nasiona kminu aż zaczną strzelać, następnie dodać cebulę, czosnek i imbir. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut aż cebula się zeszkli, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. 
Dodać paprykę i smażyć aż zmięknie. 
Dodać pastę curry oraz przyprawy: kolendrę, kmin, sól i ewentualnie ostrą paprykę, wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut.
Dodać kurczaka, wymieszać i smażyć około 5-7 minut. 
Wlać pomidory, dodać kolendrę, jeżeli sos jest zbyt gęsty dolać niewielką ilość wody. Przykryć i gotować kilkanaście minut lub do czasu aż mięso będzie usmażone. 
Podawać przybrane kolendrą z ryżem lub chlebkiem nan.

kurczak jalfrezi, kuchnia indyjska, danie kuchni indyjskiej, kurczak po indyjsku

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Indyjska kuchnia idealna na zimę <3 Cudowna potrawka, uwielbiam takie aromatyczne, warzywne z kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, indyjskie potrawy idealnie nadaja sie na chlodne, zimowe dni:) Sa cudownie pachnace i rozgrzewajace :)

      Usuń
  2. Ale fajny przepis, coś innego na obiad. Z chęcią wypróbuję!
    Pozdrawiam
    mojebistro.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie, ze sie podoba i koniecznie polecam wyprobowac! :)

      Usuń
  3. Tak podanego kurczaka nie mógłbym sobie odmówić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. "1 łyżeczka mielonego kminu" - mowa tu o kminie rzymskim? Że w odróżnieniu do tego co wyżej ten jest mielony?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...