Curry z pieczarek i zielonego groszku
23.4.16
7
bez glutenu
,
danie wegańskie
,
danie wegetariańskie
,
groszek
,
kuchnia indyjska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
papryka
,
pieczarki
,
zielony groszek
Głównym składnikiem moich dań w tym tygodniu są pieczarki. Dziś postanowiłam przyrządzić je na sposób indyjski i przygotowałam curry z pieczarek i zielonego groszku. Grzybki w aromatycznym sosie, z dodatkiem czerwonej papryki i zielonego groszku okazały się bardzo smacznym i sycącym daniem, które doskonale sprawdzi się zarówno jako danie główne jak i przystawka czy dodatek do mięsa. Gorąco polecam!
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 2-3 ziarna zielonego kardamonu
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki (lub 1 łyżka suszonej)
- 1 łyżka czosnku wyciśniętego przez praskę
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 czerwona papryka
- 400g malutkich pieczarek
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 0,25 łyżeczki kurkumy
- szczypta płatków chilli, lub chilli w proszku
- szklanka przecieru pomidorowego (passaty)
- sól, pieprz
- masło do smażenia
- świeża kolendra do przybrania
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w cienkie plasterki wraz z kminem rzymskim, kardamonem i listkiem laurowym. Smażyć przez chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie dodać czosnek, imbir, paprykę pokrojoną w kostkę oraz kozieradkę. Dokładnie wymieszać i chwilę gotować, po czym dodać pieczarki i groszek. Dodać przecier pomidorowy, kolendrę, przyprawę garam masala, płatki chilli oraz kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie, ale jędrne. Podawać przybrane świeżą kolendrą.
Smacznego!
I teraz mam smaka na pieczarki - serio! Wyglada apetycznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
W takim razie nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za gotowanie ;)
UsuńŚwietne danie. Dziękuję za kolejny wspaniały przepis w akcji :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńAleż aromatyczne danie. Uwielbiam wszelkiego rodzaju curry.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba;) Jeżeli lubisz curry polecam inne tego typu dania na moim blogu - nie tylko wegetariańksie ;)
UsuńMartynosiu, bardzo fajny pomysł na pieczarki. Robię różne curry warzywne, ale przyznam się, że pieczarek jeszcze nie dodawałam, sama nie wiem, czemu :)
OdpowiedzUsuń