sobota, 16 kwietnia 2016

Frittata ze szparagami

Sobotnie Śniadanie


Włoski omlet - frittata to fantastyczne danie śniadaniowe - łatwe i szybkie w przygotowaniu, z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi jajka. Dodatkową zaletą  frittaty jest możliwość przygotowania jej z dowolnymi, ulubionymi dodatkami, -ja dziś przygotowałam frittatę ze szparagami, ale możecie do niej dodać pieczarki, pomidorki koktajlowe, zioła, wędzonego łososia, czy cokolwiek jeszcze przyjdzie Wam do głowy. Takie śniadanie jest bardzo smaczne i sycące, z pewnością je polubicie! Polecam!

frittata ze szparagami, śniadanie, pomysł na śniadanie, co zrobić ze szparagów, pomysł na szparagi, pomysł na śniadanie ze szparagami, jak zrobić frittatę,


Składniki
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek zielonych szparagów
  • 3-4 jajka
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia

frittata ze szparagami, śniadanie, pomysł na śniadanie, co zrobić ze szparagów, pomysł na szparagi, pomysł na śniadanie ze szparagami, jak zrobić frittatę,

Przygotowanie


Na żeliwnej patelni (lub innej którą  można wstawić do piekarnika, roztopić masło i przesmażyć drobniutko posiekaną szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Dodać łodygi szparagów pokrojone na krótsze odcinki, po chwili dodać główki szparagów i smażyć do czasu aż zmiękną, ale wciąż będą jędrne. 
W międzyczasie jajka wbić do miseczki, posolić i popieprzyć i dokładnie roztrzepać widelcem. 
Główki szparagów wyjąć i odłożyć na talerzyk. Na patelnie wlać rozkłócone jajka, wymieszać ze szparagami i smażyć przez kilka minut aż wierzch omleta zacznie się ścinać, wtedy ułożyć na nim główki szparagów (jak na zdjęciach) i wstawić do piekarnika pod górną grzałkę lub opiekacz ustawiony na około 75-100 stopni i zapiekać przez kilka minut, aż omlet na wierzchu będzie suchy i wyrośnięty. Natychmiast podawać. 


frittata ze szparagami, śniadanie, pomysł na śniadanie, co zrobić ze szparagów, pomysł na szparagi, pomysł na śniadanie ze szparagami, jak zrobić frittatę,

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Ooooo...
    Cos sympatycznego na poczatek tegorocznego szparagowania!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szparagi! Uwielbiam!
    Tylko nie mam takiej patelni :/ Ale już od dawna mi się marzy, może wreszcie sobie kupię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Zeliwna patelnie bardzo polecam, szczegolnie jezeli masz tradycyjne gazowe palniki, ktorych mi swoja droga bardzo brakuje ;(
      Jednak jezeli nei masz patelni zeliwnej, moze byc patelnia zwykla z metalowa raczka, a jezeli takiej tez nie masz, to mozesz zrobic frittate na zwyklej patelni, na palniku, tylko po prostu ja przykryc, aby wierzch sie scial ;)

      Usuń
    2. Wykorzystam patent z pokrywką, dziękuję!
      Mam gazowe palniki i nigdy ich na inne nie zamienię. Jednak co ogień, to ogień :)

      Usuń
    3. Ja bardzo, ale to bardzo tesknie za gazowymi, teraz mam niestety elektryczne i indukcje i bardzo mi to nie odpowiada - fatalnie sie na tym gotuje ;/

      Usuń
  3. oooo moje ukochane szparagi! i jak wyglądają! Takie śniadanie to można jeść cały weekend! - Kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Caly sekret w tym, aby ich nie rozgotowac ;) a sniadanie faktycznie pyszne i sycace ;)

      Usuń
  4. Ja chyba jeszcze nigdy nie jadłam szparagów. Muszę spróbować, może właśnie z tym przepisem :-)
    http://facebook.com/carmenwkuchni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam sprobowac! Sa delikatne, lekkie i bardzo ladnie wygladaja ;)

      Usuń
  5. Świetnie wygląda:) I dobrze, że napisałaś o opcji z patelnią i pokrywką, to nie mam wymówki, żeby nie spróbować:)
    Kasia z zamieszana.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki:) Gdy czegos brakuje, trzeba kombinowac i probowac inych opcji. Mysle ze pokrywka dobrze sie sprawdzi. Ewentualnie mozna postawic pod gorna grzalka piekarnika ustawionego na 75-100 z uchylonymi drzwiczkami, tak aby raczka wystawala i nie byla pod bezposrednim zrodlem ciepla i pilnowac frittaty. Jajka przypieka sie szybciej niz raczka;)

      Usuń
  6. Włoska frittata często u mnie gości, ale nie na śniadanie, tylko na obiad lub kolację :) Uwielbiam wszelkie omletowce za to, że można w nie wrzucić to, czego dusza zapragnie. Piękna prezentacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mnie jakos jajka, omlety itp. pasuja jedynie na sniadanie ;) Sa sycace i pozywne, mozna na nich przetrwac pol dnia ;)

      Usuń
  7. Jeszcze nigdy nie robiłam frittaty, dlatego chętnie do Ciebie zajrzałam. Wygląda prosto :) No i szparagi :) też nie mam tu doświadczenia, więc chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie musisz spróbować - przygotowanie jak widzisz jest banalnie proste, a smakuje na prawdę rewelacyjnie ;) Szparagi również są fajne - warto poznać ich smak;) Polecam i zachęcam do przejrzenia innych przepisów ;)

      Usuń
  8. super ! w takiej wersji nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie musisz spróbować! Jest pyszna! :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...