środa, 13 kwietnia 2016

Rendang z wołowiny

Od dość dawna na blogu nie było przepisu na curry w związku z czym postanowiłam to nadrobić i dziś zapraszam na pyszne indonezyjskie curry z wołowiny - rendang. Obecnie serwuje się to danie w wielu krajach Azji południowo - wschodniej, swoje początki miało w Zachodniej Sumatrze, gdzie przygotowywano je na ważne uroczystości. Sekretem tego dania jest jego powolne gotowanie w aromatycznej mieszance przypraw, dzięki czemu mięso nabiera miękkości i przechodzi intensywnymi smakami. Najpierw mięso obsmaża się w paście ze zmiksowanych szalotek, czosnku, imbiru i papryczek chilli, a następnie dusi w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, limonki i innych przypraw. Przygotowanie dania jest dość czasochłonne, jednak efekt końcowy jest rewelacyjny - powstaje bardzo aromatyczne, intensywne i danie o złożonym smaku. Polecam wszystkim fanom kuchni azjatyckiej i dan typu curry.
Przepis na wołowinę randang zaczerpnęłam ze strony RasaMalaysia.
Zajrzyjcie też koniecznie do Mirabelki i Malwiny, aby zobaczyć ich wersje tego curry. 


rendang, rendang z wołowiny, kuchnia indonezyjska, curry indonezyjskie,


Składniki
  • 700g wołowiny (gulaszowej)
  • 5-6 szalotek (w zależności od wielkości)
  • kawałek imbiru (okolu 3-4 centymetrów)
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2-3 czerwone papryczki chilli (użyłam świeżych, można użyć suszonych, ale trzeba je namoczyć i usunąć pestki)
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 nieduża laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 3-4 ziarenka zielonego kardamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2-3 łodygi trawy cytrynowej
  • puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 50-75ml wody
  • 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca
  • sok z polowy limonki
  • 6 łyżek wiórków kokosowych przyrumienionych na patelni
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól

rendang, rendang z wołowiny, kuchnia indonezyjska, curry indonezyjskie,

Przygotowanie


Szalotki obierz i pokrój na mniejsze kawałki - wrzuć do miksera, dodaj obrane ząbki czosnku, pokrojone i pozbawione pestek papryczki chilli, obrany i pokrojony na mniejsze cząstki imbir, i rozgnieciona i pokrojona łodygę trawy cytrynowej dosyp kurkumę. Wszystko dokładnie zmiksuj, aby powstała w miarę jednolita masa.

W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej nieco oliwy i przesmaż na niej goździki, gwiazdki anyżu, kardamon i laskę cynamonu, gdy zacznie wydobywać się z nich aromat dodaj pastę cebulowa. Smaż przez kilka minut ciągle mieszając, aby pasta się nie przypaliła. W razie potrzeby podlej niewielka ilością oliwy. 
Dodaj mięso pokrojone na kawałki wielkości kęsa smaż aż dobrze zbrązowieje. 
Następnie wlej mleko kokosowe, wodę, pastę z tamaryndowca i dodaj rozgnieciona łodygę trawy cytrynowej, sok z limonki, uprażone wiórki kokosowe i cukier - dokładnie wymieszaj, przykryj i duś na małym ogniu przez około 60 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odkryj patelnie i gotuj dalej aż sos zgęstnieje, a mięso będzie mięciutkie. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą. Podawaj z ryżem.


rendang, rendang z wołowiny, kuchnia indonezyjska, curry indonezyjskie,

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...