wtorek, 14 czerwca 2016

Kofta wołowa

Mięsny wtorek


W związku z trwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej dziś wraz z Emilią, Malwiną i Zuzią postanowiłyśmy, w ramach wspólnego gotowania, przygotować kofty. Już kiedyś robiłam kofty jagnięce z miętą, ale ponieważ K. nie przepada za tym rodzajem mięsa, tym razem postanowiłam zrobić nieco pikantne kofty z mięsa wołowego. Tego rodzaju danie idealnie nadaje się do przygotowania na grillu. Do kofty można podać sos czosnkowy, tzatziki i/lub hummus. 


mięso mielone, kebab, kuchnia arabska, kofta, kefta, kafta,


Składniki
  • 600g mielonego mięsa wołowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • duża garść świeżej kolendry
  • duża garść natki pietruszki

mięso mielone, kebab, kuchnia arabska, kofta, kefta, kafta,

Przygotowanie


W dużej misce dokładnie wymieszać mięso z cebula startą na tarce o grubych oczkach, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, kminem, kolendrą, papryką, pieprzem kajeńskim, czarnym pieprzem, zielem angielskim i solą oraz świeżą kolendrą i natką pietruszki. Mięso ubić lub zmiksować. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na minimum godzinę. Następnie formować podłużne kiełbaski, nadziewać je na patyczki do szaszłyków i grillować na mocno rozgrzanym grillu do czasu aż mięso będzie upieczone w środku. 
Podawać z sałatką i chlebkiem typu pita oraz z sosem czosnkowym lub tzatziki.

mięso mielone, kebab, kuchnia arabska, kofta, kefta, kafta,


mięso mielone, kebab, kuchnia arabska, kofta, kefta, kafta,

Smacznego!

Kuchnia arabska przepisy  Przekąski kibica na Euro 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...