sobota, 29 października 2016

Śniadaniowa quesillada

Na weekendowe śniadanie polecam bardzo proste, smaczne i nieco inne danie - quesilladę, czyli zapieczoną tortillę, a ponieważ jest śniadaniowa nafaszerowałam ją składnikami najczęściej serwowanymi na śniadanie - bekonem, jajkiem i awokado. Danie jest bardzo smaczne i pożywne, po zjedzeniu takiej śniadaniowej quesillady będziecie czuć się najedzeni przez wiele godzin. Polecam!

tortilla zapieczona z jajkiem, bekonem i awokado



Składniki

  • 1 tortilla (pszenna lub kukurydziana)
  • kilka plastrów zgrilowanego bekonu
  • awokado
  • 1 nieduże jajko

tortilla zapieczona z jajkiem, bekonem i awokado

Przygotowanie

Na nagrzanym grillu elektrycznym (można też na zwykłej patelni, jednak grill jest wygodniejszy, bo tortilla zapieka się od razu z obu stron, na patelni trzeba ja ostrożnie przewrócić, aby podpiekła się z obu stron) położyć tortillę, ułożyć na niej już podpieczony bekon, awokado, a następnie delikatnie wbić jajko, aby się nie rozlało i nie wypłynęło z tortilli, posolić i popieprzyć do smaku. Tortillę złożyć na pół (rogi placka można lekko zagiąć do środka, zapobiegnie to wylewaniu się jajka) i zapiekać przez kilka minut - do czasu aż jajko się zetnie. Natychmiast podawać. Opcjonalnie można  polać ulubionym sosem - u mnie ostry sos sriracha, który idealnie komponuje się z jajkami. 

tortilla zapieczona z jajkiem, bekonem i awokado

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...