Printfriendly

Pieczarki faszerowane białą kiełbaską

pieczarki faszerowane mięsem

Kolejny przepis, który przygotowałam do akcji pieczarkowej to pieczarki faszerowane białą kiełbaską. Jako że mieszkam na Wyspach Brytyjskich wykorzystałam jedne z tutejszych kiełbasek. Takie surowe kiełbaski są tu niezwykle popularne. W każdym sklepie możecie znaleźć różnego rodzaju nieduże kiełbaski. Ponieważ takie kiełbaski to nic innego jak mięso mielone, ale już doprawione, wykorzystuje się je na wiele sposobów np. do przygotowania pulpecików, zapiekanek, gulaszy itp. Do przygotowania faszerowanych pieczarek można oczywiście użyć zwykłej, polskiej białej kiełbasy, która jest także doprawiona. Ja do przygotowania pieczarek faszerowanych białą kiełbaską użyłam dobrej jakościowo kiełbaski z karmelizowaną cebulą. Te kiełbaski są niezwykle smaczne, a dzięki dodatkowi karmelizowanej cebuli - słodkawe. To nadało moim pieczarkom specyficznego smaku. Ale muszę Wam powiedzieć, że pieczarki faszerowane tymi kiełbaskami były po prostu rewelacyjne! Zdecydowanie polecam!
Jeżeli zdecydujecie się kupić brytyjskie kiełbaski, to polecam wybrać takie z górnej półki, firmowe. Te są nieco droższe, ale smakują o wiele lepiej. Najlepiej jednak znaleźć dobrego, lokalnego rzeźnika i tam kupować pyszne kiełbaski. Osobom, które próbowały tanich kiełbasek np. w B&B, mogły one zupełnie nie smakować. I wcale się nie dziwię, ponieważ takie najzwyklejsze, najtańsze, "marketowe" kiełbaski przypominają smakiem, konsystencją i wyglądem szary papier toaletowy i są zupełnie bezsmakowe. Jeżeli  jednak spróbujecie kiełbasek dobrej jakości, będziecie zadowoleni. Takie kiełbaski mają wysoką zawartość mięsa, często z wieprzowiny z wolnego wybiegu, są bardzo dobrze przyprawione, aromatyczne i smaczne. Brytyjskie kiełbaski często można kupić w różnych wersjach, z różnymi dodatkami, tak jak wspomniałam np. z karmelizowaną cebulą, jabłkiem, miodem czy porami. Istnieje wiele odmian kiełbasek, które wyróżnia się na podstawie tego jakie przyprawy zostały dodane do mięsa. 
Inne dania przygotowane z brytyjskimi kiełbaskami, które możecie znaleźć na blogu to kiełbaski w sosie cebulowym na pure z ziemniakówPolecam wypróbować!

pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane białą kiełbaską


Składniki: 


  • 8-10 pieczarek średniej wielkości
  • 6 małych surowych kiełbasek
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • parmezan
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • oliwa do smażenia


sausage stuffed mushroom



Jak zrobić pieczarki faszerowane białą kiełbaską? 


Przygotować pieczarki - pieczarki oczyścić (obrać ze skórki), wykręcić nóżki, blaszki wydrążyć łyżeczką. Nóżki drobno posiekać i odłożyć razem z blaszkami.

Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobniutko posiekaną szalotkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać mięso z kiełbasek, wyjęte z osłonki. Przesmażyć je i dobrze rozdrobnić. Do smażącego się mięsa dodać pokrojone nóżki pieczarek i wydrążone blaszki. Gdy mięso zbrązowieje dodać garść startego parmezanu i garść posiekanej natki pietruszki. Wymieszać i chwilę smażyć. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Kapelusze pieczarek nafaszerować przesmażonym mięsem z kiełbaski, lekko ugnieść i nałożyć z "górką". Nafaszerowane pieczarki ułożyć na blasze do pieczenia, posypać parmezanem i oprószyć ostrą papryką. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.

Podawać gorące.


pieczarki faszerowane kielbasa

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Proste do zrobienia i na pewno bardzo dobre, tylko tak jak piszesz najlepiej użyć kiełbaski dobrej jakości. Dziękuję za kolejny fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te pieczarki były super! :) Istotne są produkty, ważne aby były dobrej jakości ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger