Pasta jajeczna
Pasta jajeczna to jedno z dań mojego dzieciństwa. Taka pastę bardzo często na weekendowe śniadanie przygotowywała moja mama. Zawsze wstawała wcześnie i gotowała jajka, później je mieliła i doprawiała, a gdy reszta rodziny wstała, pasta do kanapek czekała już na nas na stole. Jest to wspaniały i prosty pomysł na smaczne kanapeczki.
Skladniki:
- 5-6 jajek
- 2 łyżki majonezu
- keczup
- musztarda sarepska
- sól, pieprz
- dodatki: szczypiorek, pomidor, ogórek kiszony, itp
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Zahartować - odcedzić, opukać, trzymać przez chwilę pod strumieniem zimnej wody, obrać. Jajka zmielić, najlepiej na maszynce do mięsa (ja obecnie z braku maszynki, zmiksowałam je w robocie, można także drobniutko posiekać). Przełożyć do miski dodać majonez, do smaku doprawić musztardą i keczupem oraz solą i pieprzem.
Nakładać na ulubione pieczywo, udekorować szczypiorkiem, pomidorem, ogórkiem lub innym dodatkiem.
Smacznego!
uwielbiam z pomidorem:)
OdpowiedzUsuńo, nie próbowałam nigdy z keczupem.
OdpowiedzUsuńKetchup nadaje fajnego, lekko slodkiego smaku:)
OdpowiedzUsuńZ pomidorem tez lubie, szczegolnie latem czy wczesna jesienia, kiedy sa prawdziwe polne pomidorki;)
Fajna sprawa taka pasta:-)
OdpowiedzUsuńDo zaakceptowania brakuje tylko banerku akcji. Czekam na niego:P
OdpowiedzUsuń