sobota, 7 stycznia 2012

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna to jedno z dań mojego dzieciństwa. Taka pastę bardzo często na weekendowe śniadanie przygotowywała moja mama. Zawsze wstawała wcześnie i gotowała jajka, później je mieliła i doprawiała, a gdy reszta rodziny wstała, pasta do kanapek czekała już na nas na stole. Jest to wspaniały i prosty pomysł na smaczne kanapeczki.


Pasta jajeczna

Skladniki:
  • 5-6 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • keczup
  • musztarda sarepska
  • sól, pieprz
  • dodatki: szczypiorek, pomidor, ogórek kiszony, itp
Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Zahartować - odcedzić, opukać, trzymać przez chwilę pod strumieniem zimnej wody, obrać. Jajka zmielić, najlepiej na maszynce do mięsa (ja obecnie z braku maszynki, zmiksowałam je w robocie, można także drobniutko posiekać). Przełożyć do miski dodać majonez, do smaku doprawić musztardą i keczupem oraz solą i pieprzem. 

Nakładać na ulubione pieczywo, udekorować szczypiorkiem, pomidorem, ogórkiem lub innym dodatkiem.

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. o, nie próbowałam nigdy z keczupem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ketchup nadaje fajnego, lekko slodkiego smaku:)
    Z pomidorem tez lubie, szczegolnie latem czy wczesna jesienia, kiedy sa prawdziwe polne pomidorki;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do zaakceptowania brakuje tylko banerku akcji. Czekam na niego:P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...