czwartek, 19 stycznia 2012

Makaron z suszonymi pomidorami, bekonem i kaparami

a także czosnkiem, chili, cebulką i innymi pysznymi dodatkami.

Przedstawiam wariację przepisu na makaron z suszonymi pomidorami. Jest to genialny pomysł na szybki i niewymagający obiad, z wykorzystaniem tego co mamy w domu (szafce, lodówce). Ponadto jest to danie do przygotowania w 30 minut, czyli mniej więcej tyle czasu, ile gotuje się makaron, tak więc idealny, błyskawiczny (może nie tak szybki jak z mikrofalówki, ale przecież nie o to tu chodzi;)) obiad w tygodniu, do upichcenia po pracy, zanim Wasz "men" zdąży się ogarnąć;)  



Skladniki:
  • 3-4  garście ulubionego makaronu (u mnie świderki)
  • słoiczek suszonych pomidorów w oleju
  • 1-2 łyżki kaparów
  • 400g bekonu
  • 2 cebule
  • 1 duża papryczka chili
  • 3-4 ząbki czosnku
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie (do smaku)
  • 1-2 łyżki serka Philadelphia
  • mleko
Przygotowanie:

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu i odcedzić.
W tym samym czasie rozgrzać głęboką patelnię lub rondel, bekon pokroić w kostkę i smażyć bez dodatku tłuszczu. Gdy się zrumieni dodać cebulę (posiekaną w drobną kosteczkę), czosnek (pokrojony w cienkie plasterki) i papryczkę chili (drobniutko posiekaną), kapary i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Całość smażyć aż cebula zmięknie, w razie potrzeby podlać oliwą z pomidorów.  Smażyć jakiś czas na wolnym ogniu, dodać ugotowany makaron, dosypać ziół, wszytko dokładnie wymieszać. Dodać  serek Philadelphia i niewielką ilość mleka, w zależności od tego jak dużo i jakiej konsystencji sos chcemy uzyskać. Smażyć jeszcze chwilkę i od razu podawać.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Moje klimaty! Szybkie, proste, aromatyczne. No i z kaparami, ktore dodaja wyrazistosci kazdemu daniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. I tu także brakuje banerka:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, tylko... co to jest Philadelphia?

    OdpowiedzUsuń
  4. @Anonimowy - Philadelphia to serek kremowy, doskonały do jedzenia na kanapkach (różne smaki), a także do gotowania - świetnie się topi i nadaje potrawom doskonałej kremowej konsystencji, a także do przyżądzania ciast - głównie serników na zimno.
    do nabyci a marketach http://alma24.pl/szukaj?search=philadelphia

    Polecam stronę firmową, gdzie można znaleźć wiele ciekawych przepisów z wykorzystaniem tego serka http://www.philadelphia.pl, lub angielska http://www.philadelphia.co.uk


    @Paulina, ok banerki zaraz powklejam;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...