Wieprzowina madras
Ostatnio miałam w lodówce dwa kotleciki wieprzowe i zastanawiałam się co z nich przygotować. Na tradycyjne kotlety nie maiłam ochoty, nieco mniej tradycyjne, bo z ananasem były dzień wcześniej. Poza tym chciałam również coś szybkiego, łatwego i nowego. Niezbyt dużo wymagań, prawda? ;) Przejrzałam kilka przepisów i ostatecznie zdecydowałam się na przyrządzenie własnej wersji popularnego indyjskiego curry madras.
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1-2 cm startego imbiru
- 1 papryczka czerwone chili
- 2 łyżki pasty madras
- 2 plastry schabu,
- puszka pomidorów
- 1-2 łyżki płynnego miodu
- 3-4 łyżki octu balsamicznego
- pęczek kolendry
- sól, pieprz
- jogurt naturalny do przybrania
Przygotowanie:
Drobno posiekaną cebulę, czosnek i chili pokrojone w cienkie plasterki i utarty imbir przesmażyć na głębokiej patelni. Dodać 2 łyżki pasty madras i dobrze wymieszać, można podlać niewielką ilością wody, aby sos był nieco rzadszy. Dodać mięso i smażyć aż zmieni kolor. Wlać pomidory, miód, ocet oraz drobno posiekaną kolendrę. Wszystko smażyć przez kilkanaście minut na niewielkim ogniu.
Podawać z chlebkiem nan lub ryżem (ja z braku jednego i drugiego podałam z tortillą i muszą przyznać że też bardzo dobrze smakowało), przybrać jogurtem, posypać kolendrą i od razu podawać.
Podoba mi się taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńO rany, jaka jestem głodna! ;)
OdpowiedzUsuńWspanialy pomysl! Mam akurat w lodowce resztke pasty madras i cos mi sie zdaje, ze juz wiem, co z nia zrobie :)
OdpowiedzUsuń:) Polecam danie jest naprawde pyszne!
OdpowiedzUsuńDodatkowa rada - polecam uzyc dobrych pomidorow w puszce, takich ktore nie sa wodniste, ale takie geste, dzieki temu sos bedzie smaczniejszy i bardziej zawiesisty;)
PS. Schab mozna zastapic inna czescia wieprzowiny albo kurczakiem;)
bardzo ciekawy pomsył. Musze zapisać i zrobić. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń