poniedziałek, 19 listopada 2012

Wieprzowina słodko - kwaśna


Już od dawna poszukiwałam przepisu,na pewne konkretne danie w stylu azjatyckim, znane głównie z barów serwujących "chińszczyznę" na wynos. W końcu znalazłam! Oto przepis na jedno z moich ulubionych dań - wieprzowina słodko–kwaśna (wieprzowinę można oczywiście zastąpić innym rodzajem mięsa). Danie to est dość czasochłonne i wymaga nieco pracy, jednak myślę, że zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, bo jest naprawdę pyszne!

Wieprzowina słodko - kwaśna

Składniki:

  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wódki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka souk z cytryny
  • 1 łyżka miodu

Mięso pokroić w długie, cienkie paski, włożyć do płaskiej miski. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez [raskę, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach, wszystko dodać do mięsa. W niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać pozostałe składniki: cukier, sos sojowy, wódkę, ocet winny, sok z cytryny i miód, przelać do mięsa, wymieszać, aby całe mięso dokładnie pokryło się marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 24h (jeżeli nie macie aż tyle cierpliwości, wystarczy kilka godzin, ja zazwyczaj przygotowuję marynatę dzień wcześniej, dzięki czemu mięso nabiera wspaniałego aromatu).

Przygotowanie dania:
  • 300g schabu 
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 2 łyżki pędów bambusa
  • 1 puszka ananasa (zachować sok!)
  • 2 marchewki
  • 200g przecieru pomidorowego
  • olej
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • przyprawy: przyprawa 5 smaków, paprika słodka, paprika ostra, curry, kardamon
  • ryż
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • 50-70ml wody
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej, dodać cukier, chwilę smażyć aż się rozpuści. Dodać mięso i pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, smażyć przez kilka minut, często mieszając. Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone na mniejsze kawałki pędy bambusa. Gotować aż papryka lekko zmięknie. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa oraz jego zalewę i przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać i gotować kilkanaście minut. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki należy go zagęścić - w małym naczyniu rozrobić mąkę kukurydzianą z wodą, (zawiesina nie powinna być zbyt gęsta, ponieważ zgęstnieje podczas gotowania) wlać na patelnię i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem oraz wszystkimi przyprawami do smaku.
Podawać z ryżem.


Wieprzowina słodko - kwaśna

Wieprzowina słodko - kwaśna

Smacznego

4 komentarze:

  1. Moze i czasochlonne ze wzgledu na marynowanie, ale na pewno smaczniejsze niz kupny "chinczyk" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zabiera troche czasu, ale niewatpliwie jest pyszne;)

      Usuń
  2. Kiedyś chciało mi się robić sosy słodko-kwaśne, teraz jestem leniwa i kupuję gotowce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja mam dokladnie na odwrot;) No i jeszcze trzeba miec sprawdzonego, dobrego "chinczyka" ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...