Wieprzowina słodko - kwaśna
Już od dawna poszukiwałam przepisu,na pewne konkretne danie w stylu azjatyckim, znane głównie z barów serwujących "chińszczyznę" na wynos. W końcu znalazłam! Oto przepis na jedno z moich ulubionych dań - wieprzowina słodko–kwaśna (wieprzowinę można oczywiście zastąpić innym rodzajem mięsa). Danie to est dość czasochłonne i wymaga nieco pracy, jednak myślę, że zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, bo jest naprawdę pyszne!
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wódki
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka souk z cytryny
- 1 łyżka miodu
Mięso pokroić w długie, cienkie paski, włożyć do płaskiej miski. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez [raskę, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach, wszystko dodać do mięsa. W niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać pozostałe składniki: cukier, sos sojowy, wódkę, ocet winny, sok z cytryny i miód, przelać do mięsa, wymieszać, aby całe mięso dokładnie pokryło się marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 24h (jeżeli nie macie aż tyle cierpliwości, wystarczy kilka godzin, ja zazwyczaj przygotowuję marynatę dzień wcześniej, dzięki czemu mięso nabiera wspaniałego aromatu).
Przygotowanie dania:
- 300g schabu
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 2 łyżki pędów bambusa
- 1 puszka ananasa (zachować sok!)
- 2 marchewki
- 200g przecieru pomidorowego
- olej
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz
- przyprawy: przyprawa 5 smaków, paprika słodka, paprika ostra, curry, kardamon
- ryż
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
- 50-70ml wody
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej, dodać cukier, chwilę smażyć aż się rozpuści. Dodać mięso i pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, smażyć przez kilka minut, często mieszając. Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone na mniejsze kawałki pędy bambusa. Gotować aż papryka lekko zmięknie. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa oraz jego zalewę i przecier pomidorowy. Wszystko
dokładnie, ale delikatnie wymieszać i gotować kilkanaście minut. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki należy go zagęścić - w małym naczyniu rozrobić mąkę kukurydzianą z wodą, (zawiesina nie powinna być zbyt gęsta, ponieważ zgęstnieje podczas gotowania) wlać na patelnię i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem oraz wszystkimi przyprawami do smaku.
Moze i czasochlonne ze wzgledu na marynowanie, ale na pewno smaczniejsze niz kupny "chinczyk" :)
OdpowiedzUsuńTak, zabiera troche czasu, ale niewatpliwie jest pyszne;)
UsuńKiedyś chciało mi się robić sosy słodko-kwaśne, teraz jestem leniwa i kupuję gotowce :)
OdpowiedzUsuńA ja mam dokladnie na odwrot;) No i jeszcze trzeba miec sprawdzonego, dobrego "chinczyka" ;)
Usuń