niedziela, 25 sierpnia 2013

Krem z marchewki z imbirem

Lato ma się ku końcowi i zaczyna się czas, kiedy mam ochotę na pożywną, gęstą zupę. Zupa - krem to fantastyczne i sycące danie, a krem z marchewki z imbirem jest chyba najlepszym z nich. Delikatna, słodka, o wspaniałym kolorze, z dodatkiem ostrego imbiru i odrobiną papryczki chili, jest wspaniale rozgrzewająca - idealna na pierwsze chłodniejsze dni. 


Krem z marchewki z imbirem
Składniki:
  • 1 średnia cebula
  • 6-8 średnich marchewek
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • kilka cienkich plasterków papryczki chili
  • 500ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie:


Cebule drobno posiekać i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju aż zrobi się szklista, w razie potrzeby podlać bulionem. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, chwilę smażyć, dodać imbir i papryczkę chili. Wszystko wymieszać, i jeszcze chwilę smażyć. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu, do czasu aż marchewka będzie miękka. Zdjąć z ognia, dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby podgrzać i od razu podawać. 


Krem z marchewki z imbirem

Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Ma piękny kolorek, uwielbiam takie zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi bardzo rozgrzewać, kolor świetny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, jest bardzo rozgrzewajaca i bardzo smaczna! :)

      Usuń
  3. pyszny kremik! uwielbiam takie zupy - krem :) piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki - a zupke poleacam - jest super ;)

      Usuń
  4. Alez sloneczny kolor! A jesien faktycznie czuc juz w powietrzu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor faktycznie jest piekny, a zupa naprawde jesienna i pyszna;) Ale dzis wieczorem bedzie jeszcze typowo letnia ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...