Krem z marchewki z imbirem
25.8.13
9
danie główne
,
danie wegetariańskie
,
imbir
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
marchewka
,
Szybkie (do pół godziny)
,
zupa
Lato ma się ku końcowi i zaczyna się czas, kiedy mam ochotę na pożywną, gęstą zupę. Zupa - krem to fantastyczne i sycące danie, a krem z marchewki z imbirem jest chyba najlepszym z nich. Delikatna, słodka, o wspaniałym kolorze, z dodatkiem ostrego imbiru i odrobiną papryczki chili, jest wspaniale rozgrzewająca - idealna na pierwsze chłodniejsze dni.
- 1 średnia cebula
- 6-8 średnich marchewek
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- kilka cienkich plasterków papryczki chili
- 500ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Cebule drobno posiekać i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju aż zrobi się szklista, w razie potrzeby podlać bulionem. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, chwilę smażyć, dodać imbir i papryczkę chili. Wszystko wymieszać, i jeszcze chwilę smażyć. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu, do czasu aż marchewka będzie miękka. Zdjąć z ognia, dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby podgrzać i od razu podawać.
Smacznego!
Ma piękny kolorek, uwielbiam takie zupy :)
OdpowiedzUsuńGoraco polecam! :)
Usuńmusi bardzo rozgrzewać, kolor świetny!
OdpowiedzUsuńO tak, jest bardzo rozgrzewajaca i bardzo smaczna! :)
UsuńDzieki! Smakuje tez suepr! :)
OdpowiedzUsuńpyszny kremik! uwielbiam takie zupy - krem :) piękny kolor!
OdpowiedzUsuńDzieki - a zupke poleacam - jest super ;)
UsuńAlez sloneczny kolor! A jesien faktycznie czuc juz w powietrzu...
OdpowiedzUsuńKolor faktycznie jest piekny, a zupa naprawde jesienna i pyszna;) Ale dzis wieczorem bedzie jeszcze typowo letnia ;)
Usuń