Roladki z pieczonej papryki z mozzarellą
Dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiłyśmy przygotować danie z pieczonej papryki i jednocześnie dodać je do paprykowej akcji Shinju. Przepis na roladki z pieczonej papryki z mozzarellą wypatrzyłam w książce "Szkoła gotowania - kuchnia włoska" i stwierdziłam że świetnie nada się do tej akcji. Jest to lekka, łatwa i smaczna przystawka, która bardzo ładnie prezentuje się na stole ;)
Składniki:
- kolorowe papryki, można użyć zwykłych dużych papryk lub małych słodkich papryczek np. roquito
- kulka mozzarelli
- świeża bazylia
- oregano
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól
Przygotowanie:
Papryki umyć. Duże papryki pokroić wzdłuż na 3 części, z małych usunąć jedynie gniazda nasienne nie rozkrawająć. Papryki piec w piekarniku nagrzanym do 180 do czasu aż będą miękkie, a skóra się zmarszczy lub nawet przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Gdy papryki ostygną, delikatnie obrać je ze skórki. Mozzarellę pokroić na niezbyt grube plastry. Na płatach papryki położyć plaster mozzarelli i listek mięty, zrolować i spiąć wykałaczką, małe papryczki delikatnie wypchać mozzarellą i bazylią. Tak przygotowane papryki ułożyć na talerzyku, delikatnie posolić posypać oregano i skropić oliwą z oliwek. Podawać jako przystawkę lub przekąskę.
Smacznego!
Twoje roladki prezentują się wspaniale - są takie kolorowe, idealne na przyjęcie. Dziękuję za wspólne gotowanie i dodanie przepisu do mojej akcji włoskiej:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;) Też wydaje mi się, że te papryczki są świetne na imprezę ;) A ponieważ to jeszcze nie koniec akcji, to pewnie jeszcze jakis mój przepis się tam pojawi ;)
Usuń