Sałatka z awokado i tuńczyka w łódeczkach
1.12.14
3
awokado
,
danie wegetariańskie
,
dieta pęcherzykowa
,
Kulinaria
,
przekąska
,
sałatka
,
tuńczyk
Ostatnio troszkę opuściłam się w prowadzeniu bloga i dodawaniu nowych przepisów, ale już to nadrabiam. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się dodać kilka ciekawych przepisów. Na początek, ponieważ mamy poniedziałek, coś lekkiego, dietetycznego, a zarazem bardzo smacznego - sałatka z awokado z tuńczykiem podana w połówkach tego fantastycznego owocu.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 puszka tuńczyka w zalewie
- 1 mała szalotka drobniutko pokrojona
- łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- szczypta płatków chili
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół i delikatnie wydrążyć, aby nie uszkodzić skórki. Miąższ przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny i ugnieść widelcem. Dodać odsączonego tuńczyka, szalotkę, doprawić oliwą, płatkami chili, solą i pieprzem, polać pozostałą częścią soku z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Masę przełożyć do wydrążonych połówek awokado i tak podawać. Można jeść samo lub nakładać na tortillę - smakuje wybornie!
Smacznego!
Pięknie podane! Bardzo fajny pomysł na przekąskę podczas wizyty gości, napewno byliby zachwyceni ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tuńczyka, pomysł naprawdę warty uwagi :), będę musiał spróbować :)
OdpowiedzUsuńMniami, sałatka wygląda naprawdę pysznie! :)
OdpowiedzUsuń