Wieprzowina z marchewką
19.1.15
1
bez glutenu
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
dieta pęcherzykowa
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
marchewka
,
mięso
,
wieprzowina
Wyszukiwanie dietetycznych przepisów nie jest łatwe i czasami na prawdę trzeba się nagłowić i nakombinować. Czasami trzeba też odrobinę nagiąć zasady. Dziś postanowiłam przygotować taką a'la potrawkę z chudej wieprzowiny z marchewką. Danie okazało się bardzo smaczne i myślę odpowiednie dla mojej diety, mimo odrobiny cebulki i ząbka czosnku.
Składniki:
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 3-4 marchewki
- 2-3 ziarenka pieprzu
- listek laurowy
- 1-2 ziarenka ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki ziaren kolendry
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 3 kotlety schabowe (jeżeli nie jesteście na diecie może to być trochę tłustsze mięso np. łopatka)
- szczypta słodkiej i ostrej papryki, może być też wędzona
- sól, pieprz
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Marchewkę obrać, pokroić w grube plasterki, wrzucić do garnka, dodać listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziele angielskie, zalać wodą, tylko tyle aby zakryła marchewki, zagotować.
Gdy cebula się zeszkli dodać ją do gotującej się marchewki wraz z tymiankiem i kolendrą. Gotować aż marchewka będzie na wpół miękka.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę wielkości kęsa. Dodać do gotującej się marchewki, zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia do czasu aż marchewka będzie miękka, a mięso ugotowane. Sos powinien odparować i zgęstnieć, w razie potrzeby zagęścić mąką kukurydzianą rozrobioną z wodą.
Smacznego!
Super pomysł na wieprzowinkę :)
OdpowiedzUsuń