Krem z zielonych szparagów
21.5.15
5
bez glutenu
,
danie wegetariańskie
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
szparagi
,
Szybkie (do pół godziny)
,
zupa
Płynne czwartki
Sezon na szparagi w pełni, w związku z czym postanowiłam przygotować zupę - krem z tych warzyw, którą miałam w planach już od bardzo dawna. W końcu nadarzyła się okazja i szybciutko, po pracy zrobiłam te pyszną i jednocześnie błyskawiczną zupę ;) Zupa smakowała nawet K., który, jak to już kiedyś pisałam, jest dość wybredny i jednocześnie jest moim największym i najbardziej surowym krytykiem kulinarnym. Ponieważ jednak zupa mu zasmakowała mogę ją bez skrupułów polecić każdemu:) Krem z zielnych szparagów jest bardzo delikatny, lekko kwaskowy i tak jak wspomniałam prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam!Składniki:
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- 1-2 szalotki
- 1-2 ząbki czosnku
- 500ml bulionu warzywnego
- 500g zielonych szparagów
- sól, pieprz
- sok z polowy cytryny
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem roztopić masło z oliwą, przesmażyć na nim drobno posiekaną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę.
Gdy cebula się zeszkli, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki szparagi (bez główek). Gotować na niewielkim ogniu przez około 8-10 minut, lub do czasu aż szparagi zaczną mięknąć, dodać główki i gotować jeszcze przez kilka minut, co chwilę sprawdzając twardość szparagów, aby ich nie rozgotować, żeby nie straciły koloru.
Wyłowić kilka główek szparagów do dekoracji.
Zupę zdjąć z ognia, przestudzić i dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Natychmiast podawać przybrane główkami szparagów.
Gdy cebula się zeszkli, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki szparagi (bez główek). Gotować na niewielkim ogniu przez około 8-10 minut, lub do czasu aż szparagi zaczną mięknąć, dodać główki i gotować jeszcze przez kilka minut, co chwilę sprawdzając twardość szparagów, aby ich nie rozgotować, żeby nie straciły koloru.
Wyłowić kilka główek szparagów do dekoracji.
Zupę zdjąć z ognia, przestudzić i dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Natychmiast podawać przybrane główkami szparagów.
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńpyszny, delikatny krem!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! ;)
UsuńKwaskowaty!!! Uwielbiam ten smak we wszystkim :) moja rodzinka nieco mnie, ale zapisuje przepis :) Najwyżej będzie więcej zupy dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńBardo polecam tę zupkę! Była pyszna :)
Usuń