Printfriendly

Krem z zielonych szparagów

Płynne czwartki

Sezon na szparagi w pełni, w związku z czym postanowiłam przygotować zupę - krem z tych warzyw, którą miałam w planach już od bardzo dawna. W końcu nadarzyła się okazja i szybciutko, po pracy zrobiłam te pyszną i jednocześnie błyskawiczną zupę ;) Zupa smakowała nawet K., który, jak to już kiedyś pisałam, jest dość wybredny i jednocześnie jest moim największym i najbardziej surowym krytykiem kulinarnym. Ponieważ jednak zupa mu zasmakowała mogę ją bez skrupułów polecić każdemu:) Krem z zielnych szparagów jest bardzo delikatny, lekko kwaskowy i tak jak wspomniałam prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam!

krem ze szparagów, zupa szparagowa,

Składniki:
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • 1-2 szalotki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 500g zielonych szparagów
  • sól, pieprz
  • sok z polowy cytryny


krem ze szparagów, zupa szparagowa,

Przygotowanie:


W garnku z grubym dnem roztopić masło z oliwą, przesmażyć na nim drobno posiekaną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. 
Gdy cebula się zeszkli, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki szparagi (bez główek). Gotować na niewielkim ogniu przez około 8-10 minut, lub do czasu aż szparagi zaczną mięknąć, dodać główki i gotować jeszcze przez kilka minut, co chwilę sprawdzając twardość szparagów, aby ich nie rozgotować, żeby nie straciły koloru. 
Wyłowić kilka główek szparagów do dekoracji. 
Zupę zdjąć z ognia, przestudzić i dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Natychmiast podawać przybrane główkami szparagów.


krem ze szparagów, zupa szparagowa,

Smacznego!


Szparagowe<3Love  Nowalijki w kuchni

5 komentarzy:

  1. Kwaskowaty!!! Uwielbiam ten smak we wszystkim :) moja rodzinka nieco mnie, ale zapisuje przepis :) Najwyżej będzie więcej zupy dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger