Printfriendly

Pieczona ryba na kuskusie z cytryną i natką pietruszki

Ryby są wspaniałe, choć muszę przyznać, że ciągle jem ich zdecydowanie za mało. Kiedy padło hasło na przygotowanie potrawy z ryby z dodatkiem cytryny i pietruszki od razu wiedziałam, że muszę takie danie zrobić. Miałam w planie upiec całą rybę, ale muszę polegać na tym co kupi K., który tym razem przyniósł filety z okonia morskiego. Ta ryba okazała się bardzo smaczna, soczysta, lekko kwaskowa, upieczona na łożu z kuskusu z dodatkiem groszku i pietruszki - pychotka. Polecam!
Zobaczcie jakie pomysły na rybę z cytryną i natką pietruszki mają Malwina, Shinju i Mopsik

ryba, ryba pieczona, ryba z cytryna,



Składniki
  • 250g kuskusu
  • 2 cytryny
  • gałązka rozmarynu
  • 250ml bulionu rybnego
  • 2 garście mrożonego groszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • 4 filety z białej ryby (u mnie okoń morski)
  • sol, pieprz

ryba, ryba pieczona, ryba z cytryna,

Przygotowanie

Kuskus wsypać do miski, wcisnąć sok z połowy cytryny i drobno pokrojony rozmaryn. Zalać bulionem, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut. W małej miseczce wymieszać oliwę z sokiem z połowy cytryny i dodać go do kuskusu, razem z posiekaną natką i groszkiem. Kuskus wymieszać, podzielić na 4 porcje i nakładać je na arkusze papieru do pieczenia. Na kuskusie położyć rybę (skórą do dołu), posolić i popieprzyć. Na rybie ułożyć cienkie plasterki cytryny, papier zwinąć w sakiewki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 na 15 minut (lub do czasu aż ryba będzie upieczona). Natychmiast podawać.

ryba, ryba pieczona, ryba z cytryna,

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się Twoja propozycja. Chętnie spróbowałabym okonia morskiego, bo nie miałam jeszcze tej przyjemności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ;) Polecam ta ryba jest bardzo smaczna i soczysta.

      Usuń
  2. Taka pieczona ryba jest pyszna. :) Okonia morskiego chyba nigdy nie jadłam. Jestem ciekawa na ile jest podobny do naszego okonia słodkowodnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak ryba była super! Myślę, że ta ryba smakuje inaczej niż okoń słodkowodny, w końcu pochodzi z innych wód ;)

      Usuń
  3. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam zamiar w najbliższym czasie właśnie taką rybę przyrządzić i dziękuję bardzo za fajny przepis. Jestem przekonany, że także bardzo fajnym daniem są gofry belgijskie z łososiem wędzonym https://mowisalmon.pl/przepisy/gofry-belgijskie-z-lososiem-wedzonym-i-kwasna-smietana/ który moim zdaniem świetnie się do takiego dania nadaje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger