Zupa ogórkowa
15.10.15
0
bez glutenu
,
danie wegańskie
,
danie wegetariańskie
,
kuchnia polska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
marchewka
,
ogórek
,
ziemniaki
,
zupa
Płynne czwartki
Ostatnio naszła mnie straszna ochota na zupę ogórkową, której nie jadłam od bardzo dawna, chyba nie pomylę się mówiąc, że od około 10 lat ;) Często gotuje różne zupy, są to jednak głównie kremy, które bardzo lubię, jednak takie zwykle, tradycyjne, polskie zupy jakoś rzadko pojawiają się na moim stole. Postanowiłam to zmienić i zacząć częściej przygotować swojskie potrawy, za którymi tęsknię. I tak w pierwszej kolejności ugotowałam zupę ogórkową, którą często jadłam jako dziecko. Zupa ta miło kojarzy mi się z dzieciństwem i domem rodzinnym. Zupa była pyszna, mocno kwaśna, a witamina C zdecydowanie przyda się wszystkim w te chłodne, jesienne dni. Polecam!
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 500ml bulionu warzywnego
- 500ml wody
- 50dkg ogórków kiszonych
- kilka ziaren pieprzu
- listek laurowy
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- koperek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w niewielką kostkę, dodać do cebuli i chwilę smażyć. Zalać bulionem i wodą, na tyle, aby zakryła warzywa, dodać ziarenka pieprzu i listek laurowy. Przykryć i zagotować. Gdy zupa się zagotuje zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do zupy pod sam koniec gotowania. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest za mało kwaśna można dolać niewielką ilość wody z ogórków, jeżeli natomiast jest zbyt kwaśna dolać nieco wody. Podawać przybraną koperkiem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.