Bób w sosie pomidorowym
18.7.17
10
bób
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
kuchnia arabska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
pomidory
,
sos pomidorowy
Bób w sosie pomidorowym |
Sezon na bób w pełni w związku z czym postanowiłam przygotować bób w sosie pomidorowym na arabską nutę. Danie okazało się rewelacyjne - niezwykle smaczne i aromatyczne. Bób idealnie komponuje się z pomidorami i egzotycznymi przyprawami tworząc bardzo ciekawą i sycąca potrawę.
Potrawkę z bobu przygotowałam w ramach wspólnego gotowania i wyzwania 3 po 3, którego głównymi składnikami miały być bób, pomidory i czosnek, wszystko to i trochę więcej znajdziecie oczywiście w moim sosie pomidorowym z bobem. Zajrzyjcie także koniecznie do Mopsika, Malwiny, Shinju i Gin po ich pomysły na danie z bobem!
Potrawkę z bobu przygotowałam w ramach wspólnego gotowania i wyzwania 3 po 3, którego głównymi składnikami miały być bób, pomidory i czosnek, wszystko to i trochę więcej znajdziecie oczywiście w moim sosie pomidorowym z bobem. Zajrzyjcie także koniecznie do Mopsika, Malwiny, Shinju i Gin po ich pomysły na danie z bobem!
Bób w sosie pomidorowym
Składniki:
- 500g bobu
- 300ml przecieru pomidorowego
- 1 średnia cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 3 goździki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 0,25 mielonego kardamonu
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- oliwa i/lub masło do smażenia
Jak zrobić bób w sosie pomidorowym:
Bób ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie al dente. Przelać zimną wodą i odstawić do ostudzenia. Gdy bób będzie zimny obrać go ze skórki.
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz imbir starty na tarce o małych oczkach.
Przyprawy: goździki, ziele angielskie, kmin rzymski i płatki chilli utrzeć w moździerzu. Do zmielonych przypraw dodać pozostałe (mielone) przyprawy: cynamon, kolendrę, słodką paprykę, kardamon, sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać.
Do przesmażonej cebuli dodać mieszankę przypraw, dokładnie wymieszać i przesmażyć, aż przyprawy zaczną pachnieć, jeżeli mieszanka jest zbyt sucha, podlać niewielką ilością wody i chwilę dusić. Po kilku minutach smażenia do cebuli wlać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez 15-20 minut (gdy sos zrobi się zbyt gęsty podlać niewielką ilością wody).
Gdy sos będzie wygotowany i aromatyczny doprawić go jeszcze do smaku solą i pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny.
Do sosu pomidorowego dodać ugotowany bób, delikatnie wymieszać i podgrzać, aby bób się zagrzał. Podawać posypane natką pietruszki z ulubionym pieczywem, ryżem lub kuskusem.
Smacznego!
Z ogromną chęcią zjadłabym miseczkę takiego bobu w sosie. Najchętniej z dodatkiem ryżu jaśminowego lub kuskusu.
OdpowiedzUsuńPolecam! Byl pyszny, wlasnie zjadlam porcje w pracy ;) Mysle, ze z ryzem lub kuskusem smakowalby wysmienicie ;)
UsuńFajny pomysł :) Bób doskonale pasuje do takich przypraw - w końcu robi się z niego nawet falafel :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie!Swietnie komponuje sie zarowno z pomidorami jak i tymi wszystkimi aromatycznymi przyprawami:)
UsuńPyszna, prosta do przygotowania potrawa z bobem w roli głównej. Zdecydowanie coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńGoraco polecam - jestem pewna ze by Ci zasmakowal :)
UsuńMmm, wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńDziekuje, ale faktycznie sos wyszedl niesamowity, taki kremowy i aromatyczny - pychotka :)
Usuńpychota ! :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń