Sałatka antipasti
11.7.17
2
Banalne
,
fasolka
,
karczochy
,
Kulinaria
,
oliwki
,
pomidory
,
sałatka
,
Szybkie (do pół godziny)
,
Walentynki
,
Wielkanoc
Sałatka antipasti |
Lato to pora na sałatki i lekkie dania z wykorzystaniem sezonowych warzyw, dlatego właśnie takie przepisy pojawiają się ostatnio na blogu. Moja dzisiejsza propozycja to fantastyczna sałatka antipasti - śródziemnomorska, kojarząca się z gorącym południem. Taka letnia sałatka jest bardzo prosta do przygotowania, a wygląda niezwykle efektownie, z pewnością będzie cieszyła się uznaniem wszystkich zasiadających przy stole. Polecam!
Sałatka antipasti
Składniki:
- fasolka szparagowa (zielona)*
- karczochy w oliwie
- pomidorki koktajlowe
- mieszkanka salat
- szynka podsuszana typu "jamon"
- czarne oliwki
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek extra virgin
Dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sol, pieprz
Jak przygotować sałatkę antipasti:
W garnku zagotować wodę. Osolić.
Fasolkę przebrać i odciąć końcówki, wrzucić do wrzątku i ugotować al dente. Ugotowana fasolke wylać na cedzak i przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, dzieki temu fasolka szparagowa zachowa ładny, zielony kolor. Odstawić do ostygniecia.
Fasolkę przełożyć do miski, skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, oprószyć natką pietruszki i dokładnie wymieszać.
Przygotować dressing - w niewielkim słoiczku dokładnie wymieszać wszystkie składniki dresingu. Najlepiej słoiczek zakręcić i energicznie nim potrząsnąć.
Fasolkę przebrać i odciąć końcówki, wrzucić do wrzątku i ugotować al dente. Ugotowana fasolke wylać na cedzak i przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, dzieki temu fasolka szparagowa zachowa ładny, zielony kolor. Odstawić do ostygniecia.
Fasolkę przełożyć do miski, skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, oprószyć natką pietruszki i dokładnie wymieszać.
Przygotować dressing - w niewielkim słoiczku dokładnie wymieszać wszystkie składniki dresingu. Najlepiej słoiczek zakręcić i energicznie nim potrząsnąć.
Na półmisku lub dużym talerzu ułożyć ugotowaną fasolkę szparagową i mieszankę sałat, delikatnie wymieszać. Następnie na talerzu układać karczochy, pomidorki koktajlowe, oliwki, podartą na mniejsze kawałki szynkę. Gdy sałatka będzie gotowa do podania - polać dressingiem.
* W tym przepisie nie podaje dokładnych ilości poszczególnych produktów, ponieważ ich ilość zależy w głównej mierze od wielkości talerza/półmiska na jakim zdecydujecie się ulozyc tę sałatkę. Składniki trzeba wziąć "na oko", tak aby całość ładnie się prezentowała, Jeżeli natomiast bardziej lubicie jeden składnik od innego to możecie oczywiście dostosować ich proporcje do własnych upodobań.
------------------------
* W tym przepisie nie podaje dokładnych ilości poszczególnych produktów, ponieważ ich ilość zależy w głównej mierze od wielkości talerza/półmiska na jakim zdecydujecie się ulozyc tę sałatkę. Składniki trzeba wziąć "na oko", tak aby całość ładnie się prezentowała, Jeżeli natomiast bardziej lubicie jeden składnik od innego to możecie oczywiście dostosować ich proporcje do własnych upodobań.
Smacznego!
Ile pysznych produktów wylądowało w tej sałatce. To musi być prawdziwa petarda :) Na imprezy idealna.
OdpowiedzUsuńSalatka full-wypas, byla swietna!
Usuń