Printfriendly

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym



pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Na zakończenie pieczarkowego tygodnia postanowiłam przygotować pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Myślę, że to pyszne i ciekawe danie udowodni, że pieczarki nie muszą być tylko serwowane jako dania wegetariańskie, jakie do tej pory prezentowałam, ale mogą także stanowić ucztę dla mięsożerców.  Tajemnica smacznych pieczarek faszerowanych mięsem leży oczywiście w dobrze doprawionym, lekko pikantnym i aromatycznym mięsie, dzięki czemu całe danie jest wyraziste w smaku. Pieczarki faszerowane mogą stanowić idealną przystawkę, ale także pożywne danie główne. Polecam!


pieczarki faszerowane miesem mielonym


Pieczarki faszerowane mięsem mielonym



Składniki: 



  • 4 duże pieczarki (użyłam pieczarek portobella)
  • 250-300g mięsa mielonego (użyłam wołowego, najlepiej jednak użyć mieszanego)
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej papryczki chilli
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (można oczywiście zastąpić świeżą - 1 łyżka)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,25 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego (lub do smaku)
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • kilka kropli sosu worcestershire (opcjonalnie)
  • czubata łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia


pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Jak zrobić pieczarki faszerowane mięsem mielonym: 


Na patelni roztopić masło i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę i drobno posiekaną papryczkę chilli. 
Pieczarki obrać i delikatnie wykręcić nóżki, tak aby nie uszkodzić kapeluszy. 
Kapelusze ułożyć blaszkami do góry na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.
Nóżki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekać i dodać do smażącej się cebuli. Opcjonalnie można zetrzeć jeszcze jedną zwykłą pieczarkę, aby było ich więcej w farszu. Cebulę i pieczarki doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki. Chwilę smażyć od czasu do czasu mieszając, aż cebula i pieczarki zmiękną. Odstawić do ostygnięcia. 
Mięso mielone przełożyć do miski i dodać do niego przestudzoną cebulę. Do mięsa dodać oregano, słodką i ostrą paprykę, sos sojowy i sos worcestershire (jeśli używacie), bułkę tartą, kmin rzymski oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić, aby składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę. 
Masę mięsną nakładać do pieczarek, lekko ugnieść, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut lub do czasu aż mięso będzie upieczone. 
Pieczarki natychmiast podawać z sałatką jako przystawkę. 


Smacznego!

Pieczarkowy Tydzień 2018

6 komentarzy:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger