wtorek, 7 sierpnia 2018

Sałatka z papryką i awokado



sałatka z awokado


Jak już wielokrotnie wspomniałam uwielbiam kuchnię włoską za jej prostotę i niepowtarzalne smaki. Taki właśnie wspaniały smak ma sałatka z papryką i awokado. Niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu sałatka jest idealna na upały, na imprezę, czy jako dodatek do obiadu czy do dań z grilla. Sałatka z papryki i awokado składa się jedynie z trzech elementów, które idealnie ze sobą współgrają. Zdecydowanie polecam!



sałatka z awokado i papryką


Sałatka z papryką i awokado


Składniki: 


  • 1 sałaty baby (little gem)
  • 1 dojrzałe awokado obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • pół czerwonej papryki pokrojone w cienkie paski
  • sok z cytryny
  • 5 łyżek oliwy extra virgin
  • 1,5 łyżeczki gładkiej musztardy
  • sól, pieprz


Przygotowanie: 


W małej miseczce wymieszać oliwę z oliwek z musztardą, niewielką ilością soku z cytryny, solą i pieprzem. 
Na półmisku ułożyć liście sałaty, na nich ułożyć pokrojoną w paski paprykę, a na nich pokrojone w plasterki awokado. Sałatę polać vinegretem, skropić niewielką ilością soku z cytryny, oprószyć pieprzem i podawać. 


sałatka z papryką

Smacznego!

Warzywa psiankowate 2018

2 komentarze:

  1. Ależ cudna zdrowa i niezbyt skomplikowana sałatka. Dziękuję za zgłoszenie do akcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, banalnie prosta, ale niezwykle smaczna - za to wlasnie uwielbiam kuchnie wloska :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...