Zapiekanka z fenkuła, ziemniaków i pomidorów
6.8.18
4
danie wegetariańskie
,
długotrwałe (kilka godzin/dni)
,
fenkuł
,
Łatwe
,
pomidory
,
ziemniaki
Sierpień i wrzesień to cudowna pora roku pełna wspaniałych, kolorowych warzyw. Ten ogrom pięknych warzyw trzeba koniecznie wykorzystać! W pierwszej kolejności postanowiłam przygotować zapiekankę z fenkuła, ziemniaków i pomidorów. Muszę przyznać, że po raz pierwszy wykorzystałam fenkuła, bardziej znanego jako koper włoski, ale jestem tym warzywem zachwycona! Bardzo odpowiada mi jego anyżkowy smak i zapach. Fenkuł świetnie sprawdza się na surowo do sałatek, ale także do gotowania, jak choćby w tym przypadku do przygotowania warzywnej potrawki. Zapiekanka warzywna jest fantastyczna, sycąca i aromatyczna. Gorąco polecam!
Przepis przygotowałam wraz z Mopsikiem do akcji wspólnego gotowania - gulasz warzywny. Zajrzyjcie do Ani, aby zobaczyć jej pomysł na letni, wegetariański gulasz.
Ponadto wpis dodaję do akcji warzywa psiankowate.
Przepis przygotowałam wraz z Mopsikiem do akcji wspólnego gotowania - gulasz warzywny. Zajrzyjcie do Ani, aby zobaczyć jej pomysł na letni, wegetariański gulasz.
Ponadto wpis dodaję do akcji warzywa psiankowate.
Gulasz z pieczonego fenkuła, ziemniaków i pomidorów
Składniki:
- 2-3 fenkuły
- 1kg młodych ziemniaków (waga przed obraniem)
- 1 średniej wielkości cebula
- 300g pomidorków koktajlowych
- 3-4 ząbki czosnku
- kilka listków rozmarynu
- dwie szczypty suszonego tymianku
- 700ml przecieru pomidorowego (passaty)
- 1 łyżeczka harrisy lub sos tabasco
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonej bazylii
- puszka ciecierzycy (400g)
- 2 garście czarnych oliwek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Fenkuła obrać - odkroić spód i zniszczone, zewnętrzne warstwy. Pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do naczynia z fenkułem wraz z niezbyt drobno pokrojoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi oraz czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dodać rozmaryn i tymianek, skropić oliwą, posolić i popieprzyć i dokładnie wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-60 minut. Warzywa zamieszać po około 30 minutach.
Gdy warzywa będą miękkie, wlać do nich passatę, dodać odcedzoną ciecierzycę i czarne oliwki i dokładnie wymieszać. Naczynie wstawić ponownie do piekarnika na około 20 minut lub do czasu aż sos zacznie bulgotać i lekko zgęstnieje.
Podawać z ulubioną sałatą.
Smacznego!
nigdy nie jadłam fenkuła, zapiekanka wygląda smacznie
OdpowiedzUsuńTo byl moj pierwszy raz i musze przyznac, ze bardzo pozytywnie mnie zaskoczyl :) Zapiekanka jest bardzo smaczna i pozywna - polecam! :)
UsuńNaprawdę ciekawy pomysł. Dziękuję za wspólne gotowanie i psiankowanie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam - jest na prawdę pyszna, choć może nie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń