Printfriendly

Zapiekanka z fenkuła, ziemniaków i pomidorów



zapiekanka ziemniaczana

Sierpień i wrzesień to cudowna pora roku pełna wspaniałych, kolorowych warzyw. Ten ogrom pięknych warzyw trzeba koniecznie wykorzystać! W pierwszej kolejności postanowiłam przygotować zapiekankę z fenkuła, ziemniaków i pomidorów. Muszę przyznać, że po raz pierwszy wykorzystałam fenkuła, bardziej znanego jako koper włoski, ale jestem tym warzywem zachwycona! Bardzo odpowiada mi jego anyżkowy smak i zapach. Fenkuł świetnie sprawdza się na surowo do sałatek, ale także do gotowania, jak choćby w tym przypadku do przygotowania warzywnej potrawki. Zapiekanka warzywna jest fantastyczna, sycąca i aromatyczna. Gorąco polecam! 
Przepis przygotowałam wraz z Mopsikiem do akcji wspólnego gotowania - gulasz warzywny. Zajrzyjcie do Ani, aby zobaczyć jej pomysł na letni, wegetariański gulasz. 
Ponadto wpis dodaję do akcji warzywa psiankowate.


zapiekanka warzywna


Gulasz z pieczonego fenkuła, ziemniaków i pomidorów



gulasz warzywny


Składniki: 



  • 2-3 fenkuły
  • 1kg młodych ziemniaków (waga przed obraniem)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 300g pomidorków koktajlowych
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kilka listków rozmarynu
  • dwie szczypty suszonego tymianku
  • 700ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 1 łyżeczka harrisy lub sos tabasco
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • puszka ciecierzycy (400g)
  • 2 garście czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 



Fenkuła obrać - odkroić spód i zniszczone, zewnętrzne warstwy. Pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do naczynia żaroodpornego. 
Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do naczynia z fenkułem wraz z niezbyt drobno pokrojoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi oraz czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dodać rozmaryn i tymianek, skropić oliwą, posolić i popieprzyć i dokładnie wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-60 minut. Warzywa zamieszać po około 30 minutach. 

Gdy warzywa będą miękkie, wlać do nich passatę, dodać odcedzoną ciecierzycę i czarne oliwki i dokładnie wymieszać. Naczynie wstawić ponownie do piekarnika na około 20 minut lub do czasu aż sos zacznie bulgotać i lekko zgęstnieje. 
Podawać z ulubioną sałatą. 

zapiekanka warzywna

Smacznego!

Warzywa psiankowate 2018

4 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam fenkuła, zapiekanka wygląda smacznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To byl moj pierwszy raz i musze przyznac, ze bardzo pozytywnie mnie zaskoczyl :) Zapiekanka jest bardzo smaczna i pozywna - polecam! :)

      Usuń
  2. Naprawdę ciekawy pomysł. Dziękuję za wspólne gotowanie i psiankowanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję i polecam - jest na prawdę pyszna, choć może nie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger