Printfriendly

Tacos z pieczarkami w marynacie z papryczki chipotle

tacos z pieczarkami

Witajecie!
Wracam do Was po małej przerwie. I zapraszam do kontynuowania podróży kulinarnej #w80przepisowdookolaswiata. W tym tygodniu zbaczam nieco z zaplanowanej trasy i szybko przenoszę się do Meksyku. W tym tygodniu pojawi się kilka meksykańskich przepisów, do których zainspirowała mnie Malwina z bloga Filozofia Smaku. Polecam zajrzeć do Malwiny, gdyż znajdziecie tam kilka bardzo fajnych pomysłów na prawdziwe meksykańskie potrawy. 
Ja dziś polecam Tacos z pieczarkami w marynacie z papryczki chipotle, które przygotowałam w ramach naszego wspólnego gotowania z Mopsikiem, Pati, Ani. Koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn, aby zobaczyć ich dania z pieczarkami w roli głównej. 
Tacos z pieczarkami jest niezwykle smaczne i sycące i ma niepowtarzalny, dymny aromat dzięki użytej do marynaty pasty z papryczki chipotle, a także dodatku wędzonej papryki.  Papryczka chiptole jest dość ostra, dzięki czemu pieczarki są nieco pikantne, ale dzięki temu wyraziste i konkretne w smaku! Tak przygotowania marynata z papryczki chipotle świetnie nadaje się także do mięsa! Z pewnością wykorzystam ją przy następnym grillowaniu! Polecam!

pieczarki  chipotle tacos

Tacos z pieczarkami w marynacie z papryczki chipotle


Składniki: 


  • 500g pieczarek (użyłam brązowych, ale dobrze sprawdzą się zwykłe białe, ale z dobrze otwartymi kapeluszami np. portobello)
  • 1,5 łyżeczki pasty chipotle
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka oliwy2 łyżki soku z limonki (30ml)
  • 3 łyżki soku z pomarańczy (45ml)
  • małe tortille 
  • limonka
  • świeża kolendra
  • guacamole
  • czerwona cebula pokrojona w piórka

pieczarkowe tacos


Jak zrobić tacos z pieczarkami w marynacie z papryczki chipotle?


Przygotowanie marynaty chipotle:


W miseczce dokładnie wymieszać pastę chiptole z wędzoną papryką, kminem rzymskim, kolendrą, oregano i solą. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i pomarańczy i wszystko dokładnie wymieszać. 
Pieczarki oczyścić, nóżki obciąć u nasady, kapelusze najlepiej wrzucić do torebki strunowej (np. takiej do mrożenia żywności), wlać do nich marynatę. Torebkę dokładnie zamknąć i poruszać nią, aby wszystkie pieczarki dokładnie pokryły się marynatą. Odstawić na około 30 minut. 
Rozgrzać grill lub patelnię grillową. Pieczarki ułożyć na grillu blaszkami do dołu i grillować przez około 15-20 minut w zależności od wielkości. W połowie tego czasu pieczarki można odwrócić, choć w przypadku grilla kontaktowego nie jest to konieczne, jeżeli jednak korzystacie z patelni grillowej, to pieczarki trzeba obrócić, aby usmażyły się z obu stron. Gdy pieczarki będą miękkie, zdjąć je z patelni i pokroić na grube plastry. 

Jak zrobić pieczarkowe tacos?


Małe tortille podgrzać wg instrukcji na opakowaniu. Placki tortilli posmarować guacamole, układać na nich pokrojone pieczarki w marynacie z papryczki chipotle i cebulę. Skropić sokiem z limonki, przybrać świeżą kolendrą i od razu podawać. 


tacos z pieczarkami

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Cudowne zdjęcia. Zgłodniałam patrząc na nie ;) Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, że znów razem gotujemy :) Chyba też muszę coś meksykańskiego popełnić ;) Podobają mi się te tacos. I jak ładnie się prezentują :) Do następnego wspólnego gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo się cieszę, że udało się nam wspólnie pogotować ;) Ja w tym tygodniu będę dodawać meksykańskie przepisy, także jak coś też zrobisz to daj znać :)

      Usuń
  3. Świetna propozycja na nasze wspólne gotowanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i oczywiście polecam koniecznie wypróbować :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger