Printfriendly

Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami + niespodzianka

W weekend postanowiłam przygotować zapiekankę z kiełbasą i pieczarkami - jeden z moich smaków dzieciństwa, którą często przygotowywałyśmy  w domu z moją siostrą. Zapiekanka jest łatwa i stosunkowa szybka w przygotowaniu. Farsz można przygotować jakiś czas wcześniej, a wstawić do zapieczenia tuż przed podawaniem. Ponadto taka zapiekanka jest tania, zawiera jedynie kilka podstawowych produktów, jest bardzo smaczna i sycąca. Myślę, że polubią ja np. studenci, lub inne osoby które niezbyt wielkim wysiłkiem i nakładem pracy lubią przygotować coś pysznego do jedzenia. Oczywiście polecam ją wszystkim.


Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami, Zapiekanka makaronowa, zapiekanka makaronowa z kiełbasą i pieczarkami,  zapiekanka makaronowa z pieczarkami, zapiekanka makaronowa z kiełbasą



Składniki:


  • 250-300g makaronu, najlepiej świderki
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę
  • 2 duże laski kiełbasy (np. zwyczajnej) pokrojona w kostkę
  • 300g pieczarek pokrojonych w dużą kostkę
  • 200ml śmietany
  • 1 jajko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • starty żółty ser
  • tłuszcz do smażenia

Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami, Zapiekanka makaronowa, zapiekanka makaronowa z kiełbasą i pieczarkami,  zapiekanka makaronowa z pieczarkami, zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim cebulę, po chwili dodać kiełbasę, gdy cebula się zeszkli, a kiełbasa ładnie przyrumieni, dodać pieczarki, smażyć aż grzyby zmiękną. 
W międzyczasie przygotować zalewę - do dużego kubka wlać śmietanę, wbić jajko, dodać koncentrat pomidorowy i garść startego żółtego sera, doprawić solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej widelcem.
Przesmażoną kiełbasę i pieczarki wymieszać z makaronem, zalać śmietaną i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem, poprószyć słodką papryką i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. 

Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami, Zapiekanka makaronowa, zapiekanka makaronowa z kiełbasą i pieczarkami,  zapiekanka makaronowa z pieczarkami, zapiekanka makaronowa z kiełbasą

A teraz niespodzianka


Przygotowanie tej zapiekanki możecie obejrzeć na YouTube. Jest to mój filmikowy debiut, nad wieloma rzeczami muszę jeszcze popracować, ale sądzę że jak na pierwszą taką produkcję, nie jest najgorzej ;) Z chęcią posłucham Waszych opinii, co powinnam zmienić, ulepszyć, poprawić, a może w ogóle dać sobie spokój z kręceniem filmików? Czekam na Wasze komentarze!


Smacznego!


15 komentarzy:

  1. filmik jak najbardziej na plus!
    a takie zapiekanki to moja miłość!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Cieszę się, że siępodoba ;)
      Zapiekanka była pyszna, ledwo udało mi się troszkę odłożyć, aby zrobić zdjęcie ;)

      Usuń
  2. Zapiekanka wygląda obłędnie, a jak obejrzałam filmik i tak bardziej 'na żywo' jej smażenie, przygotowywanie itp. to już praktycznie czułam jej zapach przez komputer! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Super cieszę się, że filiki "wspomagają" odczucia smakowe ;) w takim razie będę próbowała kręcić dalej ;)

      Usuń
  3. Takie proste jedzenie, ale ja bardzo baaardzo takie lubię ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste, szybkie, smaczne i tanie ;) o to przeciez chodzi :)

      Usuń
  4. Super przepis. Jutro sprobuje taka zrobc ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy podana temperatura pieczenia jest z termoobiegiem czy tylko grzanie góra dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Temperatura ze zwykla grzalka (gora, dol), bez termoobiegu.

      Usuń
  6. Dziekuję czy mozna zastappic paprykę w proszku na zwykłą i dodac ja do srodka? Mysle jeszcze nad brokulem i kukurydza :) Co pani mysli?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Zwykła 12 albo 18%, powinna być taka rzadsza.

      Usuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszna �� polecam przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzień dobry, mam pytanie, czy do piekarnika trzeba wstawić ją przykrytą czy w naczyniu bez przykrywki?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger