niedziela, 13 kwietnia 2014

Zupa marchewkowa z solonymi migdałami

Dziś chciałabym zaproponować Wam kolejną zupę marchewkową, przygotowałam ją i od razu muszę podzielić się tym przepisem, ponieważ ten krem jest po prostu fantastyczny! Delikatny, aksamitny, marchewkowy z dodatkiem mleka kokosowego, a na koniec posypany, słono-słodkimi, uprażonymi płatkami migdałów - jednym słowem - pychotka. Przepis na tę zupę pochodzi z książki "Zupy na każdy dzień roku" o której już wspominałam przy okazji zupy pomidorowej z suszonymi pomidorami.


Zupa marchewkowa z solonymi migdałami


Składniki:

Zupa:
  • 1 średnia cebula
  • 500g marchewki
  • pół opakowania śmietanki kokosowej (20-30g)
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 500ml bulionu warzywnego
  • pół puszki mleczka kokosowego (200ml)
  • oliwa do smażenia
Migdały:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka wody
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 30g migdałów w plasterkach
  •  0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 0,25 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki przyprawy curry


Zupa marchewkowa z solonymi migdałami

Przygotowanie:


W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę i starty imbir. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, śmietankę kokosową i kolendrę. Dokładnie wymieszać, zmniejszyć ogien i dusić pod przykryciem przez kilka minut. Następnie zalać bulinem, wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 20 minut lub do czasu aż marchwka będzie miękka.

W międzyczasie możemy przygotować migdały.W niewielkiej miseczce wymieszać 0,5 łyżeczki cukrtu, sól, pieprz, kolendrę i przyprawę curry. Masło, wodę i cukier roztopić na niewielkiej patelni, zagotować aby wszytkie składniki się połączyły. Na patelnię wsypać migdały i smażyć przez około minutę aż ładnie się przyrumienią. Następnie dodać mieszankę przypraw, wymieszać, aby migdały dokładnie się nią pokryły i zestawićz ognia. Przełożyć na ręcznik papierowy, aby ostygły i odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.

Gdy marchewka będzie miękka, zupę zdjąć z ognia, przestudzić, a następnie dokładnie zmiksować, dolać mleczka kokosowego (pół puszki lub do smaku), doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać. Podawać udekorowaną uprażonymi migdałami i niewielką ilością mleka kokosowego.


Zupa marchewkowa z solonymi migdałami

Smacznego!


Wiosenne zupy Marchew w roli głównej 2

3 komentarze:

  1. Musibyć pyszna. :) I masz fantastyczne naczynie ta ze zupe, z przykrywka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) cieszę się, że się podoba :) a zupa jest na prawdępyszna :)

      Usuń
  2. Ciekawa jestem smaku migdałów na słono, ale wydaje mi się, że do zupy marchewkowej smakują idealnie :) Ja jadłam zawsze z tradycyjnymi migdałami, dlatego mam przeczucie że na słono skomponują się jeszcze lepiej :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...