poniedziałek, 29 września 2014

Pomidorki faszerowane pastą z tuńczyka

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na ciekawą przystawkę, która bardzo ładnie prezentuje się na stole - pomidorki faszerowane pastą z tuńczyka. Jest to idealne "finger food" na wszelkiego rodzaju imprezy. Mam nadzieję, że się Wam spodobają i zasmakują ;) Przepis pochodzi z książki "Szkoła gotowania - kuchnia włoska" z moimi małymi modyfikacjami.

pomidory faszerowane tuńczykiem na zimno

Składniki:
  • Opakowanie pomidorków koktajlowych (średniej wielkości i okrągłych)
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 2-3 czubate łyżki serka ricotta
  • sok z cytryny
  • rukola lub sałata
  • łyżka kaparów
  • sól, pieprz

pomidory faszerowane tuńczykiem na zimno

Przygotowanie:

Pomidorki obciąć od spodu i wydrążyć. Ułożyć na talerzu do góry nogami, aby wypłynął z nich sok. 
W międzyczasie przygotować farsz - tuńczyka odsączyć, przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny, dodać połowę kaparów - zmiksować, następnie dodać ricottę i wszystko dokładnie wymieszać. Farsz nałożyć do szprycki i faszerować nim pomidorki. Na talerzu ułożyć ricottę lub sałatę i na niej układać pomidorki. 

pomidory faszerowane tuńczykiem na zimno

Smacznego!

Włoskie smaki

2 komentarze:

  1. Bardzo fajna przystawka, idealnie sprawdzi się na różnych przyjęciach (może na Sylwestra sobie zrobię :)). Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, myślę że na taką okazję jak Sylwester będą idaelne! :) Mam tylko nadzieje, że uda Ci się wtedy kupić odpowiednie pomidorki ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...