poniedziałek, 19 stycznia 2015

Wieprzowina z marchewką

Wyszukiwanie dietetycznych przepisów nie jest łatwe i czasami na prawdę trzeba się nagłowić i nakombinować. Czasami trzeba też odrobinę nagiąć zasady. Dziś postanowiłam przygotować taką a'la potrawkę z chudej wieprzowiny z marchewką. Danie okazało się bardzo smaczne i myślę odpowiednie dla mojej diety, mimo odrobiny cebulki i ząbka czosnku. 

Wieprzowina z marchewką


Składniki:
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 3-4 marchewki
  • 2-3 ziarenka pieprzu
  • listek laurowy
  • 1-2 ziarenka ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 kotlety schabowe (jeżeli nie jesteście na diecie może to być trochę tłustsze mięso np. łopatka)
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki, może być też wędzona
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2-3 łyżki wody
Wieprzowina z marchewką

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Marchewkę obrać, pokroić w grube plasterki, wrzucić do garnka, dodać listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziele angielskie, zalać wodą, tylko tyle aby zakryła marchewki, zagotować. 
Gdy cebula się zeszkli dodać ją do gotującej się marchewki wraz z tymiankiem i kolendrą. Gotować aż marchewka będzie na wpół miękka. 
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę wielkości kęsa. Dodać do gotującej się marchewki, zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia do czasu aż marchewka będzie miękka, a mięso ugotowane. Sos powinien odparować i zgęstnieć, w razie potrzeby zagęścić mąką kukurydzianą rozrobioną z wodą. 

Wieprzowina z marchewką


Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...