Wiosenne farfalle ze szparagami
15.4.15
4
bób
,
danie wegetariańskie
,
groszek
,
kuchnia włoska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
makaron
,
szparagi
,
Szybkie (do pół godziny)
,
Walentynki
Mimo połowy kwietnia, nadal jakoś nie czuć wiosny, dlatego też postanowiłyśmy spróbować przywołać ja przygotowując pyszne, wiosenne danie z kuchni włoskiej.
Ja zdecydowałam się na makaron z zielonymi warzywami - szparagami, groszkiem i bobem.
Takim oto wiosennym daniem zaklinałyśmy wiosnę razem z Zuzią , Panną Malwinną i Mopsem.
- porcja makaronu farfalle pełnoziarnistego (~150g)
- kilka łodyg dymki
- mały pęczek szparagów
- pół kubka mrożonego zielonego groszku
- pół kubka mrożonego bobu
- 2 łyżki serka Philadelphia
- 100ml śmietany
- bazylia (u mnie łyżeczka suszonej)
- sol, pieprz
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Groszek i bób zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Bób obrać ze skórki i wraz groszkiem dodać do szparagów. Do warzyw dodać serek Philadelphia i śmietanę, doprawić solą, pieprzem i bazylią, dokładnie wymieszać, aby ser się rozpuścił. Dodać makaron i wymieszać, aby połączył się z sosem i warzywami. Natychmiast podawać.
Smacznego!
Mam w planach taki zielony makaron. Czekam tylko na szparagi w przystępnej cenie. Dziękuję za podrzucenie pomysłu do wyzwania ;)
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze sie podoba;) I na prawde polecam, bo danie jest bardzo smaczne :)
UsuńMniam! Bardzo apetyczny ten makaron! Gdy tylko pojawią się szparagi i bób na targu, na pewno sobie zrobię! Dziękuję za wspólne gotowanie :)
OdpowiedzUsuńDo swiezego bobu jescze sporo czasu, mysle ze spokojnie mozna skorzystac z mrozonego, jest rownie dobry;) A co wiecej, przynajmniej u mnie, tanszy niz swiezy w strakach! :)
Usuń