Pieczona ryba na kuskusie z cytryną i natką pietruszki
Ryby są wspaniałe, choć muszę przyznać, że ciągle jem ich zdecydowanie za mało. Kiedy padło hasło na przygotowanie potrawy z ryby z dodatkiem cytryny i pietruszki od razu wiedziałam, że muszę takie danie zrobić. Miałam w planie upiec całą rybę, ale muszę polegać na tym co kupi K., który tym razem przyniósł filety z okonia morskiego. Ta ryba okazała się bardzo smaczna, soczysta, lekko kwaskowa, upieczona na łożu z kuskusu z dodatkiem groszku i pietruszki - pychotka. Polecam!
Zobaczcie jakie pomysły na rybę z cytryną i natką pietruszki mają Malwina, Shinju i Mopsik.
Zobaczcie jakie pomysły na rybę z cytryną i natką pietruszki mają Malwina, Shinju i Mopsik.
Składniki:
- 250g kuskusu
- 2 cytryny
- gałązka rozmarynu
- 250ml bulionu rybnego
- 2 garście mrożonego groszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- 4 filety z białej ryby (u mnie okoń morski)
- sol, pieprz
Przygotowanie:
Kuskus wsypać do miski, wcisnąć sok z połowy cytryny i drobno pokrojony rozmaryn. Zalać bulionem, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut. W małej miseczce wymieszać oliwę z sokiem z połowy cytryny i dodać go do kuskusu, razem z posiekaną natką i groszkiem. Kuskus wymieszać, podzielić na 4 porcje i nakładać je na arkusze papieru do pieczenia. Na kuskusie położyć rybę (skórą do dołu), posolić i popieprzyć. Na rybie ułożyć cienkie plasterki cytryny, papier zwinąć w sakiewki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 na 15 minut (lub do czasu aż ryba będzie upieczona). Natychmiast podawać.
Smacznego!
Bardzo podoba mi się Twoja propozycja. Chętnie spróbowałabym okonia morskiego, bo nie miałam jeszcze tej przyjemności.
OdpowiedzUsuńCieszę się ;) Polecam ta ryba jest bardzo smaczna i soczysta.
UsuńTaka pieczona ryba jest pyszna. :) Okonia morskiego chyba nigdy nie jadłam. Jestem ciekawa na ile jest podobny do naszego okonia słodkowodnego.
OdpowiedzUsuńO tak ryba była super! Myślę, że ta ryba smakuje inaczej niż okoń słodkowodny, w końcu pochodzi z innych wód ;)
UsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMam zamiar w najbliższym czasie właśnie taką rybę przyrządzić i dziękuję bardzo za fajny przepis. Jestem przekonany, że także bardzo fajnym daniem są gofry belgijskie z łososiem wędzonym https://mowisalmon.pl/przepisy/gofry-belgijskie-z-lososiem-wedzonym-i-kwasna-smietana/ który moim zdaniem świetnie się do takiego dania nadaje.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń