poniedziałek, 23 listopada 2015

Stir-fry z kiełków fasoli

Dziś, po dłuższej przerwie, wracam do gotowania. W związku z moimi lekkimi poniedziałkami oraz wciąż trwającą akcją tajską przygotowałam pyszne i chrupiące stir-fry z kiełków fasoli. To stir-fry (potrawa przygotowana w specyficzny sposób - smażenie z jednoczesnym, ciągłym mieszaniem) jest niesamowicie świeże, aromatyczne i chrupiące. Idealnie sprawdzi się jako danie główne lub jako dodatek do mięs. Polecam!


kuchnia tajska, stir-fry z kiełków fasoli, kiełki fasoli, co zrobić z kiełków fasoli,

Składniki
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1 marchewka pokrojona w zapałki
  • 0,5 szklanki pędów bambusa pokrojonych w zapałki
  • 450g kiełków fasoli
  • 0,5 łyżeczki soli
  • duża szczypta białego pieprzu
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 0,5 łyżki oleju sezamowego
  • oliwa do smażenia
kuchnia tajska, stir-fry z kiełków fasoli, kiełki fasoli, co zrobić z kiełków fasoli,

Przygotowanie


W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i imbir i smażyć przez chwilę często mieszając. Uważać, aby nie przypalić czosnku! Dodać marchewkę i pędy bambusa, smażyć ciągle mieszając (stir-fry) przez kilka minut. Dodać kiełki fasoli, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez kolejne kilka minut, do czasu aż kiełki będą ciepłe. Polać sosem sojowym i olejem sezamowym, wymieszać i natychmiast podawać. 


kuchnia tajska, stir-fry z kiełków fasoli, kiełki fasoli, co zrobić z kiełków fasoli,

Smacznego!

3 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...